Pregled bibliografske jedinice broj: 589584
Određivanje zadravstvene ispravnosti sirovog kravljeg mlijeka iz malog domaćinstva u okolici grada Rijeke
Određivanje zadravstvene ispravnosti sirovog kravljeg mlijeka iz malog domaćinstva u okolici grada Rijeke, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski Fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 589584 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje zadravstvene ispravnosti sirovog kravljeg mlijeka iz malog domaćinstva u okolici grada Rijeke
(Microbiological quality of raw cow milk form a small family farm nearby the city of Rijeka)
Autori
Brnjac, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski Fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
13.07
Godina
2012
Stranica
25
Mentor
Vasiljev Marchesi, Vanja
Ključne riječi
sirovo kravlje mlijeko; obiteljska farma; zdravstvena ispravnost; zakonska regulativa
(raw cow milk; family farm; microbial contamination; legislation)
Sažetak
Mlijeko je biološka tekućina, vrlo složena sastava koju izlučuje mliječna žlijezda ženki sisavaca određeno vrijeme nakon poroda. Ono je izvanredan izvor nutrijenata, ali i vrlo važnih korisnih bakterija kao što su laktobakterije, za koje danas znamo da igraju presudnu ulogu u jačanju imuniteta i zaštite organizma od raznih bolesnih stanja. No ono je također i vrlo pogodan medij za razvoj mikroorganizama. Neki od njih mogu izazvati bolesti kod ljudi, a to su npr. Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus agalacticus, Pseudomonas aeruginosa, Corynebacterium pyogenes, Salmonella, Listeria monocytogenes, itd. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi mikrobiološku kvalitetu sirovog kravljeg mlijeka, kako bi se usporedio broj bakterija sirovog mlijeka na različitim temperaturama i ispitati prilagodbu vrste Acinetobacter bumanii u sterilnom kravljem mlijeku. Uzorak sirovog kravljeg mlijeka uzet je iz malog domaćinstva koje mlijeko koristi za vlastite potrebe. Prije mužnje vime je oprano toplom vodom. Za ispitivanje početne mikrobiološke kvalitete mlijeka analizirane su aerobne mezofilne bakterije, Salmonella, Staphylococcus aureus, Clostridium spp. i Enterobacteriaceae. Uzorci od 100 mL sirovog mlijeka izloženi su trima različitim temperaturama (+4 ° C, 22 ° C i 37 ° C) i AMB praćene su tijekom 48 sati. Adaptacija A. baumanii analizirana je inokulacijom 10 ² CFU / mL u pasterizirano mlijeko. Njegov opstanak praćen je kroz 13 dana na 22 ° C. Prema standardima „Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu“ sirovo mlijeko pokazalo se prihvatljive mikrobiološke kvalitete. A. baumanii pokazuje dobru prilagodbu na sterilno kravlje mlijeko tijekom prvih 6 dana na 22 ° C. Od 7. do 13. dana broj A. baumanii ostaje isti. Iz toga bi se dalo zaključiti da kisela okolina nije adekvatna za rast ove vrste.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0621273-0951 - Imunološki aspekti teških Klebsiella infekcija (Rukavina, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Vanja Vasiljev
(mentor)