Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 589024

Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima bakterija mliječne kiseline


Jurišić, Ivona
Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima bakterija mliječne kiseline, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 589024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima bakterija mliječne kiseline
(Assimilation of cholesterol and prebiotic substrates with selected probiotic strains of lactic acid bacteria)

Autori
Jurišić, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2012

Stranica
73

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
odabrani sojevi bakterija mliječne kiseline; probiotičke bakterije; prebiotički supstrati; stres
(selected strains of lactic acid bacteria; probiotic bacteria; prebiotic substrates; stress)

Sažetak
Istraživanja u okviru probiotičkog koncepta provedena su sa odabranim sojevima bakterija mliječne kiseline (BMK) kao potencijalnim probiotičkim kulturama. Među odabranim sojevima BMK najviši stupanj preživljavanja u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta (GIT) pokazali su sojevi ZG2-25 i ZG3-17. Zbog naglog širenja antibiotičke rezistencije posljednjih godina ispitana je osjetljivost odabranih sojeva BMK na antibiotike. Uočena je osjetljivost odabranih sojeva BMK na sve ispitivane antibitike, s izuzetkom Lactobacillus vrsta koji su, zbog urođene rezistencije, bili rezistentni na vankomicin. Budući da se asimilacijom prebiotičkih supstrata postiže pojačani probiotički, odnosno sinbiotički učinak, ispitana je mogućnost asimilacije četiri prebiotička supstrata sa odabranim sojevima BMK. Pokazalo se da odabrani sojevi najbolje rastu u hranjivim podlogama s prebioticima manitolom i laktulozom. S obzirom da probiotički pripravci često sadrže više od jednog probiotičkog soja proveden je i test koegzistencije. Odabrani sojevi BMK ne pokazuju uzajamni antagonizam i mogu rasti kao združena kultura u istoj hranjivoj podlozi. Jedan od pozitivnih učinaka odabranih probiotičkih sojeva BMK je i asimilacija kolesterola. Za određivanje bazičnih i kiselih svojstava površine mikrobnih stanica korištena je metoda mikrobne adhezije na otapala te je soj ZG4-14 pokazao najveći postotak adhezije u kloroformu što upućuje na lužnata (elektron-donorska) svojstva površine bakterijskih stanica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurišić, Ivona
Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima bakterija mliječne kiseline, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jurišić, I. (2012) 'Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{s}i\'{c}, Ivona}, year = {2012}, pages = {73}, keywords = {odabrani sojevi bakterija mlije\v{c}ne kiseline, probioti\v{c}ke bakterije, prebioti\v{c}ki supstrati, stres}, title = {Asimilacija kolesterola i prebioti\v{c}kih supstrata s odabranim probioti\v{c}kim sojevima bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {odabrani sojevi bakterija mlije\v{c}ne kiseline, probioti\v{c}ke bakterije, prebioti\v{c}ki supstrati, stres}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{s}i\'{c}, Ivona}, year = {2012}, pages = {73}, keywords = {selected strains of lactic acid bacteria, probiotic bacteria, prebiotic substrates, stress}, title = {Assimilation of cholesterol and prebiotic substrates with selected probiotic strains of lactic acid bacteria}, keyword = {selected strains of lactic acid bacteria, probiotic bacteria, prebiotic substrates, stress}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font