Pregled bibliografske jedinice broj: 589024
Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima bakterija mliječne kiseline
Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima bakterija mliječne kiseline, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 589024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Asimilacija kolesterola i prebiotičkih supstrata s odabranim probiotičkim sojevima bakterija mliječne kiseline
(Assimilation of cholesterol and prebiotic substrates with selected probiotic strains of lactic acid bacteria)
Autori
Jurišić, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2012
Stranica
73
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
odabrani sojevi bakterija mliječne kiseline; probiotičke bakterije; prebiotički supstrati; stres
(selected strains of lactic acid bacteria; probiotic bacteria; prebiotic substrates; stress)
Sažetak
Istraživanja u okviru probiotičkog koncepta provedena su sa odabranim sojevima bakterija mliječne kiseline (BMK) kao potencijalnim probiotičkim kulturama. Među odabranim sojevima BMK najviši stupanj preživljavanja u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta (GIT) pokazali su sojevi ZG2-25 i ZG3-17. Zbog naglog širenja antibiotičke rezistencije posljednjih godina ispitana je osjetljivost odabranih sojeva BMK na antibiotike. Uočena je osjetljivost odabranih sojeva BMK na sve ispitivane antibitike, s izuzetkom Lactobacillus vrsta koji su, zbog urođene rezistencije, bili rezistentni na vankomicin. Budući da se asimilacijom prebiotičkih supstrata postiže pojačani probiotički, odnosno sinbiotički učinak, ispitana je mogućnost asimilacije četiri prebiotička supstrata sa odabranim sojevima BMK. Pokazalo se da odabrani sojevi najbolje rastu u hranjivim podlogama s prebioticima manitolom i laktulozom. S obzirom da probiotički pripravci često sadrže više od jednog probiotičkog soja proveden je i test koegzistencije. Odabrani sojevi BMK ne pokazuju uzajamni antagonizam i mogu rasti kao združena kultura u istoj hranjivoj podlozi. Jedan od pozitivnih učinaka odabranih probiotičkih sojeva BMK je i asimilacija kolesterola. Za određivanje bazičnih i kiselih svojstava površine mikrobnih stanica korištena je metoda mikrobne adhezije na otapala te je soj ZG4-14 pokazao najveći postotak adhezije u kloroformu što upućuje na lužnata (elektron-donorska) svojstva površine bakterijskih stanica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)