Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 588492

UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKE SNAGE NA PROCESIRANJE UGLJIKOHIDRATA


Gundak, Mateja
UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKE SNAGE NA PROCESIRANJE UGLJIKOHIDRATA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 588492 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKE SNAGE NA PROCESIRANJE UGLJIKOHIDRATA
(IMPACT OF HIGH POWER ULTRASOUND ON CARBOHYDRATES PROCESSING)

Autori
Gundak, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.06

Godina
2012

Stranica
21

Mentor
Režek Jambrak, Anet

Ključne riječi
ultrazvuk visoke snage; prehrambena industrija; prehrambena tehnologija; ugljikohidrati
(high intensity ultrasound; food industry; food technology; carbohydrates)

Sažetak
Danas se sve više u prehrambenoj industriji pokazuje interes za razvoj postupaka koji omogućavaju procesiranje hrane na taj način da ono bude minimalno, sa sačuvanom aromom, okusom, mirisom, vizualnim izgledom, bojom, teksturalnim i nutritivnim svojstva, a da zamjene standardne metode konzerviranja. Ti novi načini obrade hrane omogućuju dobivanje proizvoda visoke kvalitete, malu potrošnju energije i skraćuje se trajanje tehnološkog postupka. Ovo su značajke i prednosti hrane obrađene ultrazvukom visoke snage. Obrada materijala odvija se na sobnoj temperaturi, odnosno dolazi do neznatnog povišenja temperature što je, zapravo, posljedica obrade, a sam proces traje kratko (1-10 minuta). Korištenje ultrazvuka u prehrambenoj industriji i prehrambenoj tehnologiji intenzivno se istražuje kao nedestruktivna metoda ispitivanja (ultrazvuk niskog intenziteta), te kao destruktivna metoda gdje se ultrazvuk koristi kao tehnika kojom se prehrambenoj sirovini ili materijalu mijenjaju fizikalno-kemijska svojstva (ultrazvuk visokog intenziteta). Ovim radom pokazan je utjecaj ultrazvuka visoke snage na ugljikohidrate prilikom procesiranja. Ultrazvuk visoke snage djeluje destruktivno na glikozidne veze, utječe na reološka i termofizička svojstva ugljikohidrata, koristi se pri izolaciji različitih polisaharidnih sastojaka sadržanih u biljkama i biljnim materijalima. Ako se koristi preveliki intenzitet može doći do većih oštećenja molekula, zato je važan pravilan izbor korištene frekvencije i snage prilikom procesiranja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anet Režek Jambrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gundak, Mateja
UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKE SNAGE NA PROCESIRANJE UGLJIKOHIDRATA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gundak, M. (2012) 'UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKE SNAGE NA PROCESIRANJE UGLJIKOHIDRATA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gundak, Mateja}, year = {2012}, pages = {21}, keywords = {ultrazvuk visoke snage, prehrambena industrija, prehrambena tehnologija, ugljikohidrati}, title = {UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKE SNAGE NA PROCESIRANJE UGLJIKOHIDRATA}, keyword = {ultrazvuk visoke snage, prehrambena industrija, prehrambena tehnologija, ugljikohidrati}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gundak, Mateja}, year = {2012}, pages = {21}, keywords = {high intensity ultrasound, food industry, food technology, carbohydrates}, title = {IMPACT OF HIGH POWER ULTRASOUND ON CARBOHYDRATES PROCESSING}, keyword = {high intensity ultrasound, food industry, food technology, carbohydrates}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font