Pregled bibliografske jedinice broj: 587918
Spektroskopsko određivanje antioksidacijskog djelovanja odabranih vrsta čajeva
Spektroskopsko određivanje antioksidacijskog djelovanja odabranih vrsta čajeva, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 587918 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Spektroskopsko određivanje antioksidacijskog djelovanja odabranih vrsta čajeva
(Spectroscopic investigation of antioxidant activity of selected sorts of tee)
Autori
Jurada, Deana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
10.07
Godina
2012
Stranica
29
Mentor
Blagović, Branka ; Valić, Srećko
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; čaj; DPPH
(antioxidant activity; tee; DPPH)
Sažetak
Čajevi se stoljećima koriste u ljudskoj prehrani, a njihovo pozitivno djelovanje na zdravlje potvrđuje sve više istraživanja. Dokazano je značajno antioksidacijsko djelovanje, utjecaj na mozak i smanjenje incidencije demencije, Alzhaimerove i Parkinsonove bolesti kao i povezanost između konzumacije čajeva i smanjenja rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i tumora. U radu su uspoređena antioksidacijska svojstva zelenog i crnog čaja, te čaja od mente i kamilice. Ispitani su čajevi iste vrste, a različitog porijekla kako bi se utvrdilo postoji li među njima razlika u antioksidacijskom djelovanju. Pored toga cilj rada bio je utvrditi kako način pripreme i koncentracija čajeva utječu na njihovo antioksidacijsko djelovanje. Radikal koji se koristio za praćenje antioksidacijske aktivnosti uzoraka čajeva je DPPH, a metoda UV/VIS spektroskopija. Najjače antioksidacijsko djelovanje imao je zeleni čaj, slijedili su crni čaj, menta i kamilica s najslabijim antioksidacijskim djelovanjem što se povezuje sa sastavom čaja i sadržajem polifenolnih komponenti. Način pripreme čajeva utjecao je na njihovo antioksidacijsko djelovanje. Usporedbom uzoraka zelenog i crnog čaja različitog porijekla, može se uočiti veća razlika u antioksidacijskom djelovanju kod crnog čaja što dovodimo u vezu s načinom proizvodnje. Koncentracija čaja također utječe na njegovu antioksidacijsku aktivnost na način da se njenim porastom povećava i antioksidacijska aktivnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0000000-3209 - Strukturne i dinamičke promjene u sustavima makromolekula (Valić, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
108-0000000-0045 - Sfingolipidi - biološki aktivni spojevi (Mesarić, Marko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Medicinski fakultet, Zagreb