Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 586936

Kvaliteta prirodnog soka od različitih sorti jabuke


Boić, Mislav
Kvaliteta prirodnog soka od različitih sorti jabuke, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 586936 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta prirodnog soka od različitih sorti jabuke
(Quality of juice from different cultivars of apples)

Autori
Boić, Mislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2012

Stranica
39

Mentor
Voća, Sandra

Ključne riječi
mehanički sastav plodova jabuka; nutritivna kvaliteta mutnog soka; fenolni spojevi; vitamin C; Idared; Zlatni delišes; Jonagold; Cripps Pink
(mechanical composition of apple fruits; nutritional quality juice; phenolic compounds; vitamin C; Idared; Golden Delicious; Jonagold; Cripps Pink)

Sažetak
Glavni cilj ovog diplomskog rada bio je analizirati i usporediti nutritivnu vrijednost prirodnih, mutnih sokova dobivenih procesom mljevenja iz plodova četiriju različitih sorata jabuka: Idared, Jonagold, Zlatni delišes i Cripps Pink. Analizirani su fizikalni parametri plodova jabuka navedenih sorata: masa plodova jabuka (kg) za svaku sortu i konačni volumen soka (L) dobiven mljevenjem mesnih polutaka s kožicom. Na temelju podataka mehaničkog sastava izražena je iskoristivost plodova jabuke za dobivanje soka (%). Kemijske analize provedene su u mutnom soku: ukupna suha tvar (%), sadržaj kiselina (g/kg), pH-vrijednost, topljiva suha tvar (°Brix), omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina (TSS/TA), sadržaj vitamina C (mg/100 g svježeg ploda) i sadržaj fenolnih spojeva (mg/kg). Prema dobivenim rezultatima, mase uzoraka (analiziranih plodova) različitih sorata jabuka bile su u rasponu od 9, 25 kg (Idared) do 9, 95 kg (Zlatni delišes), a izmjereni volumeni soka jabuka od 2, 50 L (Cripps Pink) do 4, 40 L (Zlatni delišes). S obzirom na analizirani mehanički sastav utvrđeno je da najbolje iskorištenje ploda za dobivanje soka ima sorta Idared (44, 31%) dok se općenito kod svih sorata postotak iskoristivosti plodova kretao u rasponu od 25, 74 do 44, 31%. Rezultati kemijskog sastava mutnog soka jabuka bili su sljedeći: sadržaj ukupne suhe tvari od 17, 64% (Cripps Pink) do 19, 40% (Idared) ; sadržaj ukupnih kiselina od 0, 24 g/kg (Zlatni delišes) do 0, 53 g/kg (Cripps Pink) ; pH-vrijednost od 3, 52 (Idared) do 4, 03 (Zlatni delišes) ; topljiva suha tvar od 12, 1°Brix (Zlatni delišes) do 14, 9°Brix (Cripps Pink) ; omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina od 28, 56 (Cripps Pink) do 53, 85 (Zlatni delišes) ; sadržaj vitamina C od 5, 52 mg/ 100 g svježeg ploda (Zlatni delišes) do 7, 36 mg/100 g svježeg ploda (Jonaglod) te sadržaj fenolnih spojeva od 19, 02 mg/kg (Cripps Pink) do 60, 72 mg/kg (Jonaglod). Općenito promatrajući dobivene rezultate može se zaključiti da su sokovi sorata Jonagold i Zlatni delišes, koje dozrijevaju u istom periodu (početkom rujna), približno jednakih kemijskih svojstava i kakvoće. Sorte Idared i Cripps Pink koje također dozrijevaju približno u istom periodu (početkom i krajem listopada), također pokazuju vrlo slična svojstva analiziranih fizikalnih parametara ploda i kemijskih karakteristika soka. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da mutni sok sorte Jonagold pokazuje najveće vrijednosti sadržaja vitamina C i ukupnih fenola što nam pokazuje kako analizirana sorta ima vrlo dobar skladišni kapacitet, s obzirom na relativno dugo razdoblje skladištenja plodova prije provođenja navedenih analiza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Boić, Mislav
Kvaliteta prirodnog soka od različitih sorti jabuke, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Boić, M. (2012) 'Kvaliteta prirodnog soka od različitih sorti jabuke', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Boi\'{c}, Mislav}, year = {2012}, pages = {39}, keywords = {mehani\v{c}ki sastav plodova jabuka, nutritivna kvaliteta mutnog soka, fenolni spojevi, vitamin C, Idared, Zlatni deli\v{s}es, Jonagold, Cripps Pink}, title = {Kvaliteta prirodnog soka od razli\v{c}itih sorti jabuke}, keyword = {mehani\v{c}ki sastav plodova jabuka, nutritivna kvaliteta mutnog soka, fenolni spojevi, vitamin C, Idared, Zlatni deli\v{s}es, Jonagold, Cripps Pink}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Boi\'{c}, Mislav}, year = {2012}, pages = {39}, keywords = {mechanical composition of apple fruits, nutritional quality juice, phenolic compounds, vitamin C, Idared, Golden Delicious, Jonagold, Cripps Pink}, title = {Quality of juice from different cultivars of apples}, keyword = {mechanical composition of apple fruits, nutritional quality juice, phenolic compounds, vitamin C, Idared, Golden Delicious, Jonagold, Cripps Pink}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font