Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 586477

Istraživanje održivosti svježeg purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi


Bratulić, Mario; Cukon, Nenad; Kozačinski, Lidija; Ćustić, Milena; Hafner, Silvija
Istraživanje održivosti svježeg purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, Vol. 3 (2012), 228-231 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)


CROSBI ID: 586477 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje održivosti svježeg purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi
(Research on sustainability of fresh turkey meat packed in modified atmosphere)

Autori
Bratulić, Mario ; Cukon, Nenad ; Kozačinski, Lidija ; Ćustić, Milena ; Hafner, Silvija

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) Vol. 3 (2012); 228-231

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
svježe pureće meso; pakiranje; modificirana atmosfera
(fresh turkey meat; packaging; modified atmosphere)

Sažetak
Za potrebe našeg istraživanja održivosti purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi, istraživani su uzorci svježeg porcioniranog i usitnjenog purećeg mesa, i to: pureći file, odrezak, zabatak, mljeveni batak i pureći file tretiran s aditivom na bazi Na acetata. Meso je pakirano u kontroliranim uvjetima, uz uporabu gotove smjese BIOGON OC 30 s odnosom plinova 70% O2 : 30% CO2 na Multivac R570 stroju koji sam formira posudice. Uzorci mesa pohranjeni su u hladnjak na temperaturu od 4°C. U pakiranju je korištena više barijerna folija njemačkog proizvođača GVA 210 mikrona, GVA 115 mikrona. Uzorci mesa pohranjeni su u hladnjak na temperaturi od 4°C. Bakteriološka i organoleptička pretraga pakiranog mesa učinjena je 1., 4., 8. i 12. dana, a za tretirani pureći file s mješavinom aditiva na bazi acetata, citrata i antioksidanata (E 262, E331, E301) i 15.dan. Mikrobiološka pretraga je napravljena od po pet uzorka od svake šarže kontroliranog purećeg mesa ili proizvoda prije uplinjavanja i u kontroliranim danima. Uzorci su analizirani u akreditiranom laboratoriju, a obavljene su senzorne te bakteriološke pretrage koje su interpretirane sukladno Pravilniku o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Senzorna svojstva ocjenjivao je senzorni panel uzimajući u obzir miris, izgled i promjene na upakiranom proizvodu. Rezultati su pokazali da se pureće meso pakirano u MAP-u s udjelom kisika od 70% može u optimalnim uvjetima pohrane održati ispravnim za uporabu i ljudsku prehranu u preporučenom roku od 8 dana, u kojem su uzorci mesa i dalje u dopuštenim granicama parametara za ocjenu higijenske ispravnosti istih. Preporučen rok trajanja za tretirano pureće meso s mješavinom aditiva na bazi acetata, citrata i antioksidanata je do 12 dana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bratulić, Mario; Cukon, Nenad; Kozačinski, Lidija; Ćustić, Milena; Hafner, Silvija
Istraživanje održivosti svježeg purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, Vol. 3 (2012), 228-231 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
Bratulić, M., Cukon, N., Kozačinski, L., Ćustić, M. & Hafner, S. (2012) Istraživanje održivosti svježeg purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, Vol. 3, 228-231.
@article{article, author = {Bratuli\'{c}, Mario and Cukon, Nenad and Koza\v{c}inski, Lidija and \'{C}usti\'{c}, Milena and Hafner, Silvija}, year = {2012}, pages = {228-231}, keywords = {svje\v{z}e pure\'{c}e meso, pakiranje, modificirana atmosfera}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {Vol. 3}, issn = {1332-0025}, title = {Istra\v{z}ivanje odr\v{z}ivosti svje\v{z}eg pure\'{c}eg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi}, keyword = {svje\v{z}e pure\'{c}e meso, pakiranje, modificirana atmosfera} }
@article{article, author = {Bratuli\'{c}, Mario and Cukon, Nenad and Koza\v{c}inski, Lidija and \'{C}usti\'{c}, Milena and Hafner, Silvija}, year = {2012}, pages = {228-231}, keywords = {fresh turkey meat, packaging, modified atmosphere}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {Vol. 3}, issn = {1332-0025}, title = {Research on sustainability of fresh turkey meat packed in modified atmosphere}, keyword = {fresh turkey meat, packaging, modified atmosphere} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font