Pregled bibliografske jedinice broj: 58570
Sadržaj i intenzitet otpuštanja vlage iz zrna hibrida kukuruza kod različite gnojidbe dušikom
Sadržaj i intenzitet otpuštanja vlage iz zrna hibrida kukuruza kod različite gnojidbe dušikom // ACS. Agriculturae conspectus scientificus, 62 (1997), 3-4; 285-290 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 58570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj i intenzitet otpuštanja vlage iz zrna hibrida kukuruza kod različite gnojidbe dušikom
(Grain moisture content and loss rate of maize hybrids at different nitrogen fertilization rates)
Autori
Pejić, Ivan ; Čoga, Lepomir ; Puntar, Ivica ; Bolarić, Snježana ; Pecina, Marija
Izvornik
ACS. Agriculturae conspectus scientificus (1331-7768) 62
(1997), 3-4;
285-290
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kukuruz; hibridi; gnojidba dušikom; vlažnost zrna; intenzitet otpuštanja vlage
(maize hybrids; nitrogen fertilization; grain moisture; moisture loss rate)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj različite gnojidbe tla mineralnim dušikom na razinu i dniamiku otpuštanja vlage iz zrna hibrida kukuruza. Devet hibrida kukuruza FAO 300-400 koji su imali istovremenu cvatnju uzgojeno je 1996 godine u Maksimiru u pokusu po split-plot metodi s pet ponavljanja. Glavni faktor bila je gnojidba sa dvije razine dodanog dušika (70 kg N/ha i 200 kg N/ha), a podfaktor hibrid. Razina vlage u zrnu mjerena je četiri puta nakon nastupanja faze fiziološke zriobe (pojava crnog sloja): 19.IX., 30.IX., 9.X., i u berbi 16.X.1996. Devet ispitanih hibrida signifikantno se razlikovalo po sadržaju vlage, kako po završnoj vlazi u berbi, tako i u prethodna tri mjerenja. U cijelom razdoblju sušenja najbrži gubitak vlage iznosio je 0,187 %/dan, a najsporiji 0,122 %/dan. Gubitak vlage nije bio jednalk u svim promatranim razdobljima već je gotovo za sve hibride bio najintenzivniji u razdoblju od 30.IX. do 9.X. Različita opskrbljenost mineralnim dušikom nije imala utjecaja na sadržaj i dinamiku otpuštanja vlage iz zrna ispitanih hibrida kukuruza, već je odlučujuću kontrolu nad tim svojstvima imao genotip.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)