Pregled bibliografske jedinice broj: 585198
Mikrobiološki kriterij za Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa u odnosu na higijenske zahtjeve i HACCP
Mikrobiološki kriterij za Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa u odnosu na higijenske zahtjeve i HACCP // Nastupno predavanje za izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
Osijek, Hrvatska, 2011. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 585198 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološki kriterij za Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa u odnosu na higijenske zahtjeve i HACCP
(Microbiological criteria for Listeria monocytogenes in meat products in the relation to hygienic requirements and HACCP)
Autori
Humski, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Skup
Nastupno predavanje za izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 09.12.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Listeria monocytogenes; HACCP; proizvodi od mesa
(Listeria monocytogenes; HACCP; meat products)
Sažetak
Listeria monocytogenes je posvudašnji, vrlo prilagodljiv mikroorganizam koji može uzrokovati infekciju zvanu listerioza. Nedavne epidemije, visoka stopa smrtnosti i činjenica da L. monocytogenes može kontaminirati različite vrste hrane, gdje ima sposobnost razmnažanja pri temperaturama od 2 do 4 °C, ukazuju na potrebu stalnog nadzora. Dokazano je kako je s obzirom na pojavnost bakterije L. monocytogenes od posebnog značaja gotova hrana relativno dugog roka trajanja. Gotova hrana može biti kontaminirana tijekom proizvodnog procesa podtipovima L. monocytogenes koji opstaju u proizvodnim pogonima, zbog čega je neophodno i obvezno provoditi uzimanje uzoraka s radnih površina i opreme, određivati sukladnost proizvoda s propisanim kriterijima te provoditi istraživanja kako bi se odredila sukladnost s kriterijima do isteka roka trajanja proizvoda. Uzimanje uzoraka u svrhu određivanja prisutnosti L. monocytogenes treba provoditi redovito prema planu koji mora biti sastavnim dijelom sustava samokontrole temeljnog na načelima dobre higijenske prakse i HACCP sustava. Pored navedenog, učestalost uzimanja uzoraka treba odrediti temeljem analize rizika te biti u skladu s prirodom i opsegom poslovanja s hranom, pri čemu je potrebno uzeti u obzir i druge aspekte kao što su karakteristike sirovina, proizvodni proces, gotovi proizvod.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0481186-1178 - Antimikrobna rezistencija bakterija značajnih u veterini (Habrun, Boris, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Andrea Humski
(autor)