Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 585198

Mikrobiološki kriterij za Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa u odnosu na higijenske zahtjeve i HACCP


Humski, Andrea
Mikrobiološki kriterij za Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa u odnosu na higijenske zahtjeve i HACCP // Nastupno predavanje za izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
Osijek, Hrvatska, 2011. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 585198 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološki kriterij za Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa u odnosu na higijenske zahtjeve i HACCP
(Microbiological criteria for Listeria monocytogenes in meat products in the relation to hygienic requirements and HACCP)

Autori
Humski, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
Nastupno predavanje za izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 09.12.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Listeria monocytogenes; HACCP; proizvodi od mesa
(Listeria monocytogenes; HACCP; meat products)

Sažetak
Listeria monocytogenes je posvudašnji, vrlo prilagodljiv mikroorganizam koji može uzrokovati infekciju zvanu listerioza. Nedavne epidemije, visoka stopa smrtnosti i činjenica da L. monocytogenes može kontaminirati različite vrste hrane, gdje ima sposobnost razmnažanja pri temperaturama od 2 do 4 °C, ukazuju na potrebu stalnog nadzora. Dokazano je kako je s obzirom na pojavnost bakterije L. monocytogenes od posebnog značaja gotova hrana relativno dugog roka trajanja. Gotova hrana može biti kontaminirana tijekom proizvodnog procesa podtipovima L. monocytogenes koji opstaju u proizvodnim pogonima, zbog čega je neophodno i obvezno provoditi uzimanje uzoraka s radnih površina i opreme, određivati sukladnost proizvoda s propisanim kriterijima te provoditi istraživanja kako bi se odredila sukladnost s kriterijima do isteka roka trajanja proizvoda. Uzimanje uzoraka u svrhu određivanja prisutnosti L. monocytogenes treba provoditi redovito prema planu koji mora biti sastavnim dijelom sustava samokontrole temeljnog na načelima dobre higijenske prakse i HACCP sustava. Pored navedenog, učestalost uzimanja uzoraka treba odrediti temeljem analize rizika te biti u skladu s prirodom i opsegom poslovanja s hranom, pri čemu je potrebno uzeti u obzir i druge aspekte kao što su karakteristike sirovina, proizvodni proces, gotovi proizvod.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0481186-1178 - Antimikrobna rezistencija bakterija značajnih u veterini (Habrun, Boris, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Humski (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Humski, Andrea
Mikrobiološki kriterij za Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa u odnosu na higijenske zahtjeve i HACCP // Nastupno predavanje za izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
Osijek, Hrvatska, 2011. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
Humski, A. (2011) Mikrobiološki kriterij za Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa u odnosu na higijenske zahtjeve i HACCP. U: Nastupno predavanje za izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.
@article{article, author = {Humski, Andrea}, year = {2011}, keywords = {Listeria monocytogenes, HACCP, proizvodi od mesa}, title = {Mikrobiolo\v{s}ki kriterij za Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa u odnosu na higijenske zahtjeve i HACCP}, keyword = {Listeria monocytogenes, HACCP, proizvodi od mesa}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Humski, Andrea}, year = {2011}, keywords = {Listeria monocytogenes, HACCP, meat products}, title = {Microbiological criteria for Listeria monocytogenes in meat products in the relation to hygienic requirements and HACCP}, keyword = {Listeria monocytogenes, HACCP, meat products}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font