Pregled bibliografske jedinice broj: 584863
Polifenoli u sortnim maslinovim uljima iz Istre
Polifenoli u sortnim maslinovim uljima iz Istre, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 584863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenoli u sortnim maslinovim uljima iz Istre
(Polyphenols in varietal olive oils from Istria)
Autori
Barberić, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2006
Stranica
26
Mentor
Šindrak, Zoran
Ključne riječi
Maslina (Olea europaea L.); sorte; agroekološki uvjeti; maslinovo ulje; fenolne tvari
(Olive (Olea europaea L.); olive varieties; agro-ecologic conditions; olive oil; phenolic compounds)
Sažetak
Maslina je jedna od onih biljaka o čijoj kultivaciji postoje arheološki dokazi i zapisi sa samih početaka civilizacije na području blistog istoka i Mediterana. Razlog tome je skromnost ove biljke, koja može uspijevati i na škrtim tlima u uvjetima suše, a od nje se mogu koristiti lisna masa, drvo, plodovi i ulje dobiveno iz njih. Zato su maslina i maslinovo ulje tijekom povijesti stekli poseban, mitski i religijski, status među kultiviranim biljem i prehrambenim namirnicama. U današnje vrijeme popularnost maslinovog ulja je veća nego ikada prije, što se može zahvaliti suvremenim spoznajama o njegovoj prehrambenoj vrijednosti i pozitivnom učinku na ljudsko zdravlje. Danas je uzgoj masline većinom komercijaliziran, pa se provode brojna istraživanja u cilju dobivanja što većih prinosa, ali i što kvalitetnijih i prepoznatljivih proizvoda. U ovom istraživanju proučavao se utjecaj sorte i proizvodnog područja (klimatskih prilika) na udio ukupnih fenolnih tvari u uljima tri sorte masline (Bjelica, Buža i Leccino). U odnosu na druge dvije sorte ulja dobivena od plodova Bjelice općenito imaju veći udio fenolnih tvari. Osim toga, u sušnoj godini ulja svih sorti imala su nekoliko puta veće udjele fenolnih tvari nego u kišnoj godini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA