Pregled bibliografske jedinice broj: 584118
Tehnološka rješenja uzgoja heljde
Tehnološka rješenja uzgoja heljde // Agriculture in Nature and Environment Protection / prof.dr.sc. Bojan Stipešević, Roberta Sorić, dipl. ing (ur.).
Vukovar: Glas Slavonije, 2012. str. 334-338 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 584118 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološka rješenja uzgoja heljde
(Technological solutions for buckwheat cultivation)
Autori
Rotim, Stela ; Stipešević, Bojan ; Bavec, Franc ; Jug, Irena ; Jug, Danijel ; Brozović, Bojana ; Stošić, Miro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Agriculture in Nature and Environment Protection
/ Prof.dr.sc. Bojan Stipešević, Roberta Sorić, dipl. ing - Vukovar : Glas Slavonije, 2012, 334-338
ISBN
978-953-7858-01-8
Skup
5th international scientific/professional conference Agriculturte in Nature and Environment Protection
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 04.06.2012. - 06.06.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
heljda ; biodiverzitet ; agrotehnika ; sustavi uzgoja ; dodatne vrijednosti upotrebe
(buckwheat ; biodiversity ; agrotechnics ; cultivati on systems ; additional use value)
Sažetak
Heljdu (Fagopyrum esculentum), jedinu žitaricu koja ne spada u porodicu trava, na oranice diljem svijeta vraćaju njene nanovo evaluirane prehrambene kvalitete. Osim visoko vrijedne prehrambene namirnice (bogata željezom, cinkom i selenom, aminokiselinama lizinom, teoninom i triptofanom, antioksidansima rutinom, taninima i fagopirinom, ne sadrži gluten) za direktnu ljudsku ishranu, heljda je i bogata pčelinja ispaša, s visoko cijenjenim medom. Moderna tehnološka rješenja uzgoja heljde zasnivaju se na novim genotipovima, modernom agrotehnikom, uzgojnim strategijama i dodatnim vrijednostima upotrebe (fortificiranje mikroelementima za funkcionalnu hranu, pivo bez glutena, biomasa za energiju, punilo za jastuke, borba protiv štetnih organizama), što dodatno osigurava povećanje interesa za uzgoj na našim poljima, napose u sustavima integrirane i ekološke biljne proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790462-2199 - Postrni usjevi u ekološkom ratarenju (Stipešević, Bojan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Bojana Brozović
(autor)
Danijel Jug
(autor)
Miro Stošić
(autor)
Irena Jug
(autor)
Bojan Stipešević
(autor)