Pregled bibliografske jedinice broj: 583771
Kakvoća svježeg domaćeg i polutvrdog sira s područja Varaždinske i Zagrebačke županije
Kakvoća svježeg domaćeg i polutvrdog sira s područja Varaždinske i Zagrebačke županije // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 43 (2012), 201-206 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 583771 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća svježeg domaćeg i polutvrdog sira s područja Varaždinske i Zagrebačke županije
(Quality of fresh and semi-hard homemade cheese from Varaždin and Zagreb Counties)
Autori
Perši, Nina ; Vulić, Ana ; Pleadin, Jelka ; Božanić, Rajka
Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 43
(2012);
201-206
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svježi domaći sir; polutvrdi domaći sir; kemijski sastav
(fresh homemade cheese; semi-hard homemade cheese; chemical composition)
Sažetak
Cilj je ovog istraživanja bio usporediti osnovni kemijski sastav domaćih svježih i polutvrdih sireva s područja Zagrebačke i Varaždinske županije. Osnovni je kemijski sastav analiziranih svježih i polutvrdih sireva bio karakterističan za pojedinu kategoriju sireva. Udio vode iznosio je 80, 8% u uzorcima svježih, odnosno 59, 2% u uzorcima polutvrdih sireva. Obzirom na suhu tvar u svježim sirevima udio proteina iznosio je 55, 30±10, 29%, masti 20, 99±9, 61%, pepela 5, 11±0, 92% te laktoze 18, 35±7, 19%. U polutvrdim je sirevima udio proteina iznosio 46, 21±1, 02%, masti 49, 47±1, 82%, pepela 5, 11±0, 92% i 0, 1±0, 08% laktoze. Kemijski je sastav svježih sireva značajno varirao po poljoprivrednim gospodarstvima pokazujući neujednačenost kakvoće ove vrste sireva, dok je sastav polutvrdih sireva bio ujednačeniji i nije se značajno razlikovao po gospodarstvima, kao ni među županijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Index Veterinarius
- Veterinary Bulletin
- Global Health