Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 583771

Kakvoća svježeg domaćeg i polutvrdog sira s područja Varaždinske i Zagrebačke županije


Perši, Nina; Vulić, Ana; Pleadin, Jelka; Božanić, Rajka
Kakvoća svježeg domaćeg i polutvrdog sira s područja Varaždinske i Zagrebačke županije // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 43 (2012), 201-206 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 583771 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća svježeg domaćeg i polutvrdog sira s područja Varaždinske i Zagrebačke županije
(Quality of fresh and semi-hard homemade cheese from Varaždin and Zagreb Counties)

Autori
Perši, Nina ; Vulić, Ana ; Pleadin, Jelka ; Božanić, Rajka

Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 43 (2012); 201-206

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svježi domaći sir; polutvrdi domaći sir; kemijski sastav
(fresh homemade cheese; semi-hard homemade cheese; chemical composition)

Sažetak
Cilj je ovog istraživanja bio usporediti osnovni kemijski sastav domaćih svježih i polutvrdih sireva s područja Zagrebačke i Varaždinske županije. Osnovni je kemijski sastav analiziranih svježih i polutvrdih sireva bio karakterističan za pojedinu kategoriju sireva. Udio vode iznosio je 80, 8% u uzorcima svježih, odnosno 59, 2% u uzorcima polutvrdih sireva. Obzirom na suhu tvar u svježim sirevima udio proteina iznosio je 55, 30±10, 29%, masti 20, 99±9, 61%, pepela 5, 11±0, 92% te laktoze 18, 35±7, 19%. U polutvrdim je sirevima udio proteina iznosio 46, 21±1, 02%, masti 49, 47±1, 82%, pepela 5, 11±0, 92% i 0, 1±0, 08% laktoze. Kemijski je sastav svježih sireva značajno varirao po poljoprivrednim gospodarstvima pokazujući neujednačenost kakvoće ove vrste sireva, dok je sastav polutvrdih sireva bio ujednačeniji i nije se značajno razlikovao po gospodarstvima, kao ni među županijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Vulić (autor)

Avatar Url Nina Kudumija (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Rajka Božanić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perši, Nina; Vulić, Ana; Pleadin, Jelka; Božanić, Rajka
Kakvoća svježeg domaćeg i polutvrdog sira s područja Varaždinske i Zagrebačke županije // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 43 (2012), 201-206 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Perši, N., Vulić, A., Pleadin, J. & Božanić, R. (2012) Kakvoća svježeg domaćeg i polutvrdog sira s područja Varaždinske i Zagrebačke županije. Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 43, 201-206.
@article{article, author = {Per\v{s}i, Nina and Vuli\'{c}, Ana and Pleadin, Jelka and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {2012}, pages = {201-206}, keywords = {svje\v{z}i doma\'{c}i sir, polutvrdi doma\'{c}i sir, kemijski sastav}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {43}, issn = {0350-7149}, title = {Kakvo\'{c}a svje\v{z}eg doma\'{c}eg i polutvrdog sira s podru\v{c}ja Vara\v{z}dinske i Zagreba\v{c}ke \v{z}upanije}, keyword = {svje\v{z}i doma\'{c}i sir, polutvrdi doma\'{c}i sir, kemijski sastav} }
@article{article, author = {Per\v{s}i, Nina and Vuli\'{c}, Ana and Pleadin, Jelka and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {2012}, pages = {201-206}, keywords = {fresh homemade cheese, semi-hard homemade cheese, chemical composition}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {43}, issn = {0350-7149}, title = {Quality of fresh and semi-hard homemade cheese from Vara\v{z}din and Zagreb Counties}, keyword = {fresh homemade cheese, semi-hard homemade cheese, chemical composition} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Index Veterinarius
  • Veterinary Bulletin
  • Global Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font