Pregled bibliografske jedinice broj: 582533
Promjena koncentracije deoksinivalenola (DON) u kukuruzu kroz proizvodni lanac proizvodnje stočne hrane
Promjena koncentracije deoksinivalenola (DON) u kukuruzu kroz proizvodni lanac proizvodnje stočne hrane // Zbornik sažetaka XIX međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2012/ Book of Abstracts OF 19th International Conference KRMIVA 2012 / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2012. str. 46-47 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 582533 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena koncentracije deoksinivalenola (DON) u kukuruzu kroz proizvodni lanac proizvodnje stočne hrane
(Changes of deoxynovalenol concentration in maize within the production chain of feedstuff)
Autori
Srečec, Siniša ; Štefanec, Jasminka ; Pleadin, Jelka ; Bauman, Ingrid
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XIX međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2012/ Book of Abstracts OF 19th International Conference KRMIVA 2012
/ Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2012, 46-47
Skup
XIX Međunarodno savjetovanje Krmiva 2012./19th International Conference Krmiva 2012
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 30.05.2012. - 01.06.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kukuruz ; deoksinivalenol (DON) ; skladištenje zrna ; ekstrudiranje ; biološka opasnost ; HACCP
(maize ; deoksynivalenol (DON) ; grain storage ; extrusion ; biological hazard ; HACCP)
Sažetak
U ovom radu istraživane su promijene u udjelu mikotoksina deoksinivalenola (DON) u lancu proizvodnje, dorade, sušenja, skladištenja i prerade kukuruza u razdoblju od studenog 2010. do lipnja 2011. Tijekom sedam mjeseci skladištenja utvrđeno je da se količina deoksinivalenola signifikantno smanjuje u odnosu na početno stanje, utvrđeno u uzorcima izuzetim tijekom prijema kukuruza s polja (D=3, 23 ; p=0, 00012). Takvo smanjenje količine deoksinivalenola moguće je objasniti dobro provedenim monitoringom temperature uskladištenog kukuruza tijekom sedam mjeseci skladištenja, te pravovremenim mjerama, elevacije, dorade zrna, dosušivanja i hlađenja zrna kukuruza tijekom sedam mjeseci skladištenja. Količina deoksinivalenola signifikantno se smanjuje i u ekstrudatu kukuruza u odnosu na početno stanje (D=4, 1 ; p=0, 000014). Dobiveni rezultati upućuju na opravdanost ekstrudiranja u slučaju veće kontaminacije deoksinivalenolom u ekstremno povoljnim godinama za razvoj i infekciju gljivicama iz roda Fusarium. Pravilno skladištenje i prerada kukuruza omogućuje kontrolu biološke opasnosti određene razinom kontaminiranosti kukuruza mikotoksinom deksinivalenolom i zadovoljenje principa HACCP-a u lancu proizvodnje stočne hrane.This paper deals with the changes of deoxynivalenol content in chain of production, cleaning, drying, storage and processing of maize during the period since November 2010 till June 2011. During the seven months of storage content of deoxynivalenol was significantly decreased in the comparison with the content of deoxynivalenol detected in the same lots immediately after harvest (D=3.23 ; p=0.00012). Such decreasing of deoxynivalenol content is possible to explain by the well provided monitoring of temperature in stored lots of maize grains during the seven months of storage, and consequently, well-timed measures of grain elevation, cleaning, re-drying and cooling of stored maize grains. Also, the level of deoxynivalenol was significantly decreased in maize extrudate in comparison with the content of deoxynyvalenol detected in the same lots immediately after maize harvest (D=4.1 ; p=0.000014). That means, the extrusion in case of large contamination of deoxynivalenol is completely justified, particularly in vegetation years with extremely huge rainfalls, favourable for Fusarium infection. Proper storage and processing of maize achieve control of biological hazard, determined by the level of deoxynivalenol contamination and satisfy the principles of HACCP in production chain of animal feed.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
158714 –TEMPUS-1-2009-1-ES-TEMPUS-JPHES
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb