Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 581916

BIOLOŠKA AKTIVNOST VODENOG I ETANOLNOG EKSTRAKTA PLODA MURVE (Morus rubra L.)


Ištuk, Matea
BIOLOŠKA AKTIVNOST VODENOG I ETANOLNOG EKSTRAKTA PLODA MURVE (Morus rubra L.), 2011., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 581916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
BIOLOŠKA AKTIVNOST VODENOG I ETANOLNOG EKSTRAKTA PLODA MURVE (Morus rubra L.)

Autori
Ištuk, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
02.12

Godina
2011

Stranica
37

Mentor
Politeo, Olivera

Neposredni voditelj
Burčul, Franko

Ključne riječi
Morus rubra L.; ekstrakti; antioksidacijska aktivnost; inhibicija AChE.

Sažetak
Murve ili dud (Morus) je rod listopadnog drveća ili grmlja srednje veličine, rasprostranjen u svim umjerenim i suptropskim područjima sjeverne polutke. Vrste najpoznatije u Europi su bijela murva (Morus alba L.), crvena murva (Morus rubra L.) i crna murva (Morus nigra L.). U ovom radu iz svježe ubranog ploda crvene murve izolirani su vodeni i etanolni ekstrakti s ciljem ispitivanja njihovih antioksidacijskih svojstava te učinka na aktivnost enzima acetilkolinesteraze (AChE), ključnog u patogenezi teške Alzheimerove demencije. Antioksidacijski potencijal izoliranih ekstrakata testirani su dvjema spektrofometrijskim metodama: ● Metodom redukcije 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikala potvrđeno je jače antioksidacijsko djelovanje etanolnog ekstrakta u odnosu na vodeni ekstrakt murve ; ● FRAP metodom (Ferric Reducing Antioxidant Potencial) utvrđeno je jače antioksidacijsko djelovanje etanolnog ekstrakta ; Sadržaj ukupnih fenola u vodenom i etanolnom ekstraktu biljke određen je metodom po Folin-Ciocalteu. Najveći sadržaj ukupnih fenola potvrđen je u etanolnom ekstraktu. Sposobnost inhibicije enzima AChE testirana je metodom po Ellmanu. Maksimalna inhibicija AChE vodenim ekstraktom iznosila je 13, 19% kod koncentracije 1mg/mL, a etanolnim ekstraktom iznosila je 36, 84% inhibicije AChE kod koncentracije 10mg/mL.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-2160547-1330 - Antioksidacijski sastojci i inhibitori kolinesteraza iz aromatičnog bilja (Miloš, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Olivera Politeo (mentor)

Avatar Url Franko Burčul (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ištuk, Matea
BIOLOŠKA AKTIVNOST VODENOG I ETANOLNOG EKSTRAKTA PLODA MURVE (Morus rubra L.), 2011., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Ištuk, M. (2011) 'BIOLOŠKA AKTIVNOST VODENOG I ETANOLNOG EKSTRAKTA PLODA MURVE (Morus rubra L.)', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {I\v{s}tuk, Matea}, year = {2011}, pages = {37}, keywords = {Morus rubra L., ekstrakti, antioksidacijska aktivnost, inhibicija AChE.}, title = {BIOLO\v{S}KA AKTIVNOST VODENOG I ETANOLNOG EKSTRAKTA PLODA MURVE (Morus rubra L.)}, keyword = {Morus rubra L., ekstrakti, antioksidacijska aktivnost, inhibicija AChE.}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {I\v{s}tuk, Matea}, year = {2011}, pages = {37}, keywords = {Morus rubra L., ekstrakti, antioksidacijska aktivnost, inhibicija AChE.}, title = {BIOLO\v{S}KA AKTIVNOST VODENOG I ETANOLNOG EKSTRAKTA PLODA MURVE (Morus rubra L.)}, keyword = {Morus rubra L., ekstrakti, antioksidacijska aktivnost, inhibicija AChE.}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font