Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 581740

Određivanje senzorskih svojstava voća i njihovih proizvoda


Levaj, Branka; Dragović-Uzelac, Verica; Bursać Kovačević, Danijela; Repajić, Maja; Elez Garofulić, Ivona; Lončarić, Sanja
Određivanje senzorskih svojstava voća i njihovih proizvoda // Zbornik sažetaka 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara / Čuljat, Vanda (ur.).
Slatina, Hrvatska, 2012. str. 77-77 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 581740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje senzorskih svojstava voća i njihovih proizvoda
(Determination of sensory characteristics of fruit and fruit products)

Autori
Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica ; Bursać Kovačević, Danijela ; Repajić, Maja ; Elez Garofulić, Ivona ; Lončarić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara / Čuljat, Vanda - , 2012, 77-77

Skup
7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara

Mjesto i datum
Slatina, Hrvatska, 02.03.2012. - 03.03.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
senzorska svojstva; voće i povrće; QDA
(sensory charachteristics; fruit and vegetables; QDA)

Sažetak
Standardizacija svježeg voća i proizvoda od voća, u skladu sa zakonskom regulativom, kao ni visokosofisticirane instrumentalne metode, unatoč iznimnim mogućnostima, potrošaču ne daju odgovor kakav okus, miris ili ukupnu aromu voće i proizvodi imaju. Jedino ljudskim osjetilima moguće je spoznati kakvog je neko voće ili proizvod od voća izgleda, mirisa, okusa i teksture. To je prepoznato, već prije više desetljeća i senzorska ocjenjivanja su postala nezaobilazan način dodatnog utvrđivanja ukupne kvalitete voća i njihovih prozvoda. Da bi se ostvarila maksimalna objektivnost senzorskih ocjenjivanja razvijaju se nove metode i radi se na obrazovanju stručnjaka, senzorskih analitičara (panelista). Najnovija metoda senzorskog ocjenjivanja je kvantitativna deskriptivna (opisna) metoda (eng. Quantitative Descriptive Analysis, QDA). Svako osnovno svojstvo raščlanjuje se u cijeli niz konkretnijih doživljaja koji se osjećaju tijekom konzumacije za što se koriste konkretni pojmovi koji najbolje opisuju to svojstvo. Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu provode se istraživanja u sklopu kojih se provode i senzorska ocjenjivanja kojima se prati utjecaj sirovine i proizvodnog procesa na senzorska svojstva gotovog proizvoda. Jedno takvo istraživanje odnosilo se na ocjenjivanja svježih jagoda, kaša i džemova koji su proizvedeni na Fakultetu i to kuhanjem pri atmosferskom tlaku i u vakuumu. Pri tome su se koristili pojmovi za boju (intenzitet), okus (kiselo, slatko, harmonično), miris (intenzitet, strani miris), teksturu (homogenost, tekstura, vodenasta tekstura, brašnasta tekstura), aromu (voćna, cvjetna, aroma na zeleno, aroma na zemlju, strana aroma). Također, provedena su i istraživanja koja su se odnosila na proizvodnju soka madarine i soka višnje maraske u kojima su se varirali procesni parametri, a uz fizikalno-kemijska praćena su i senzorska svojstva. Prema navedenim primjerima, općim saznanjima, a i prema znanstvenim radovima dostupnim iz literature, jasno je da su senzorska ocjenjivanja postala nužnost struke i znanosti, posebice kvantitativna deskriptivna analiza koja je u znanosti općepriznata i prihvaćena. Također, praćenje i poboljšanje ukupne kvalitete voća i njihovih proizvoda moguće je jedino prihvaćanjem, korištenjem i razvojem senzorske anlize.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Levaj, Branka; Dragović-Uzelac, Verica; Bursać Kovačević, Danijela; Repajić, Maja; Elez Garofulić, Ivona; Lončarić, Sanja
Određivanje senzorskih svojstava voća i njihovih proizvoda // Zbornik sažetaka 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara / Čuljat, Vanda (ur.).
Slatina, Hrvatska, 2012. str. 77-77 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Levaj, B., Dragović-Uzelac, V., Bursać Kovačević, D., Repajić, M., Elez Garofulić, I. & Lončarić, S. (2012) Određivanje senzorskih svojstava voća i njihovih proizvoda. U: Čuljat, V. (ur.)Zbornik sažetaka 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara.
@article{article, author = {Levaj, Branka and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Bursa\'{c} Kova\v{c}evi\'{c}, Danijela and Repaji\'{c}, Maja and Elez Garofuli\'{c}, Ivona and Lon\v{c}ari\'{c}, Sanja}, editor = {\v{C}uljat, V.}, year = {2012}, pages = {77-77}, keywords = {senzorska svojstva, vo\'{c}e i povr\'{c}e, QDA}, title = {Odre\djivanje senzorskih svojstava vo\'{c}a i njihovih proizvoda}, keyword = {senzorska svojstva, vo\'{c}e i povr\'{c}e, QDA}, publisherplace = {Slatina, Hrvatska} }
@article{article, author = {Levaj, Branka and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Bursa\'{c} Kova\v{c}evi\'{c}, Danijela and Repaji\'{c}, Maja and Elez Garofuli\'{c}, Ivona and Lon\v{c}ari\'{c}, Sanja}, editor = {\v{C}uljat, V.}, year = {2012}, pages = {77-77}, keywords = {sensory charachteristics, fruit and vegetables, QDA}, title = {Determination of sensory characteristics of fruit and fruit products}, keyword = {sensory charachteristics, fruit and vegetables, QDA}, publisherplace = {Slatina, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font