Pregled bibliografske jedinice broj: 581737
Biološki potencijal i mogućnosti prerade višnje maraske
Biološki potencijal i mogućnosti prerade višnje maraske // 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara : knjiga sažetaka / Čuljat, Vanda (ur.).
Slatina, Hrvatska, 2012. str. 73-73 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 581737 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološki potencijal i mogućnosti prerade višnje maraske
(Biological potential and possibilities of processing sour cherry Marasca)
Autori
Dragović-Uzelac, Verica ; Levaj, Branka ; Pedisić, Sandra ; Bursać Kovačević, Danijela ; Elez Garofulić, Ivona ; Zorić, Zoran ; Repajić, Maja ; Lončarić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara : knjiga sažetaka
/ Čuljat, Vanda - , 2012, 73-73
Skup
Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara (7 ; 2012)
Mjesto i datum
Slatina, Hrvatska, 02.03.2012. - 03.03.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
višnja maraska; prerada; IPA projekt
(sour cherry Marasca; processing; IPA project)
Sažetak
Višnja maraska (Prunus cerasus, var. Maraska), autohtona je hrvatska sorta koja najbolju kvalitetu ploda postiže na određenim područjima u Dalmaciji, naročito u Zadarskoj županiji i zbog toga ima važnu ulogu u lokalnoj ekonomiji. Unatoč pokušajima da se uzgoji i drugdje, pokazalo se da najbolju kvalitetu ipak postiže u specifičnim klimatskim uvjetima ograničenog područja u Dalmaciji. Zbog specifičnog kemijskog sastava, senzorskih i nutritivnih svojstava te značajnog sadržaja bioaktivnih spojeva može se konzumirati u svježem stanju te ima izrazit potecijal za preradu u različite vrste proizvoda kao što su likeri, sokovi, koncentrati, voćni nadjevi, džemovi i sl. Nažalost, posljednjih desetljeća svjedočili smo padu interesa proizvođača za ovu autohtonu sortu, no znanstvena istraživanja koja su do sada provođena na višnji Maraski pokazala su da zbog visoke koncentracije bioaktivnih spojeva (polifenoli, antocijani, vitamini, biljni hormon melatonin) predstavlja izvrsnu sirovinu za proizvodnju funkcionalnih proizvoda. Također je utvrđeno da se višnja Maraska i koncentrat višnje Maraske odlikuju iznimnim ljekovitim svojstvima (sadrži iznimna protuupalna svojstva te je vrlo bogata antioksidansima). Prepoznavši njezin snažan potencijal u razvoju funkcionalne hrane, Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru u okviru pretpristupnog programa Europske Unije IPA IIIC (Regionalni razvoj – Regionalna konkurentnost) provodi projekt ”Višnja maraska (Prunus cerasus var. Maraska) kao sastojak funkcionalne hrane” čijim sredstvima se financira razvoj dvaju novih proizvoda na bazi višnje Maraske (liofilizirani plodovi višnje Maraske, instant prah soka višnje Maraske). Finalni proizvodi projekta proizvode se primjenom liofilizacije te sušenja raspršivanjem, a mogu se koristiti kao gotovi proizvodi ili kao poluproizvodi u primjerice mliječnoj i konditorskoj industriji. Ovakvim i sličnim projektima važno je poticati lokalne uzgajivače na proizvodnju i preradu ove vrijedne sirovine koja predstavlja izuzetan potencijal za proizvodnju široke palete proizvoda. Generalno, značaj projekata financiranih sredstvima EU očituje se u transferu znanja i tehnologije u SME u regiji, poboljšanju konkurentnosti prehrambene industrije na lokalnoj razini te omogućavanju partnerstva između lokalnih proizvođača, prehrambene industrije u regiji te znanstvenih institucija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(autor)
Sandra Pedisić
(autor)
Zoran Zorić
(autor)
Danijela Bursać Kovačević
(autor)
Branka Levaj
(autor)
Maja Repajić
(autor)
Ivona Elez
(autor)