Pregled bibliografske jedinice broj: 581186
Odabir sortimenta šljive za sušenje
Odabir sortimenta šljive za sušenje // 47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 826-829 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 581186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odabir sortimenta šljive za sušenje
(Selection of varieties of plums for drying)
Autori
Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Martinec, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 826-829
ISBN
9789537878016
Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
fizikalni i kemijski parametri; Stanley; President; Čačanska rodna; Čačanska ljepotica; sušenje
(physical and chemical parameters; Stanley; President; Čačanska rodna; Čačanska ljepotica; dehydration)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je na temelju fizikalnih i kemijskih parametara četiri sorte šljiva: Stanley, President, Čačanska rodna i Čačanska ljepotica utvrditi koja je od navedenih sorata najprihvatljivija za proces sušenja. Analizirani su fizikalni parametri: masa ploda šljive, veličina ploda (širina i duljina), mehanička čvrstoća ploda, masa koštice, veličina koštice, te kemijski parametri: ukupna suha tvar, ukupne kiseline, pH vrijednost, topljiva suha tvar i omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina (TSS/TA). Masa plodova iznosila je 36, 84 g (Čačanska rodna) - 45, 02 g (Stanley), širina plodova 36, 59 mm (Čačanska rodna) - 41, 03 mm (Stanley), duljina plodova 45, 94 mm (President) - 52, 82 mm (Stanley), mehanička čvrstoća plodova 0, 29 kg (Čačanska rodna) - 1, 25 kg (President), masa koštice 1, 92 g (Čačanska rodna) - 2, 17 g (President), širina koštice 9, 30 mm (Čačanska rodna) - 10, 52 mm (President), duljina koštice 27, 54 mm (President) - 30, 67 mm (Čačanska ljepotice), ukupna suha tvar 18, 44 % (Čačanska ljepotica) - 23, 07 % (Stanley), ukupne kiseline 0, 42 g/kg (Čačanska rodna) - 0, 97 g/kg (President), topljiva suha tvar 17, 07 °Brix (Čačanska ljepotica) -19, 50 °Brix (Čačanska rodna), omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina 19, 93 (President) - 46, 81 (Čačanska rodna) i pH- vrijednost 3, 32 (President) - 3, 96 (Čačanska rodna). Sve istraživane sorte pokazuju vrlo dobre prosječne vrijednosti fizikalnih i kemijskih parametara na temelju kojih ih se može preporučati za preradu sušenjem, a u usporedbi s ostalim istraživanim sortama sorta Stanley pokazala se najpogodnijom za proces sušenja
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ante Galić
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)