Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 581186

Odabir sortimenta šljive za sušenje


Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Martinec, Jasmina
Odabir sortimenta šljive za sušenje // 47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 826-829 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 581186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odabir sortimenta šljive za sušenje
(Selection of varieties of plums for drying)

Autori
Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Martinec, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 826-829

ISBN
9789537878016

Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
fizikalni i kemijski parametri; Stanley; President; Čačanska rodna; Čačanska ljepotica; sušenje
(physical and chemical parameters; Stanley; President; Čačanska rodna; Čačanska ljepotica; dehydration)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je na temelju fizikalnih i kemijskih parametara četiri sorte šljiva: Stanley, President, Čačanska rodna i Čačanska ljepotica utvrditi koja je od navedenih sorata najprihvatljivija za proces sušenja. Analizirani su fizikalni parametri: masa ploda šljive, veličina ploda (širina i duljina), mehanička čvrstoća ploda, masa koštice, veličina koštice, te kemijski parametri: ukupna suha tvar, ukupne kiseline, pH vrijednost, topljiva suha tvar i omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina (TSS/TA). Masa plodova iznosila je 36, 84 g (Čačanska rodna) - 45, 02 g (Stanley), širina plodova 36, 59 mm (Čačanska rodna) - 41, 03 mm (Stanley), duljina plodova 45, 94 mm (President) - 52, 82 mm (Stanley), mehanička čvrstoća plodova 0, 29 kg (Čačanska rodna) - 1, 25 kg (President), masa koštice 1, 92 g (Čačanska rodna) - 2, 17 g (President), širina koštice 9, 30 mm (Čačanska rodna) - 10, 52 mm (President), duljina koštice 27, 54 mm (President) - 30, 67 mm (Čačanska ljepotice), ukupna suha tvar 18, 44 % (Čačanska ljepotica) - 23, 07 % (Stanley), ukupne kiseline 0, 42 g/kg (Čačanska rodna) - 0, 97 g/kg (President), topljiva suha tvar 17, 07 °Brix (Čačanska ljepotica) -19, 50 °Brix (Čačanska rodna), omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina 19, 93 (President) - 46, 81 (Čačanska rodna) i pH- vrijednost 3, 32 (President) - 3, 96 (Čačanska rodna). Sve istraživane sorte pokazuju vrlo dobre prosječne vrijednosti fizikalnih i kemijskih parametara na temelju kojih ih se može preporučati za preradu sušenjem, a u usporedbi s ostalim istraživanim sortama sorta Stanley pokazala se najpogodnijom za proces sušenja

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Martinec, Jasmina
Odabir sortimenta šljive za sušenje // 47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 826-829 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Šic Žlabur, J., Voća, S., Dobričević, N., Pliestić, S., Galić, A. & Martinec, J. (2012) Odabir sortimenta šljive za sušenje. U: Pospišil Milan (ur.)47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Martinec, Jasmina}, year = {2012}, pages = {826-829}, keywords = {fizikalni i kemijski parametri, Stanley, President, \v{C}a\v{c}anska rodna, \v{C}a\v{c}anska ljepotica, su\v{s}enje}, isbn = {9789537878016}, title = {Odabir sortimenta \v{s}ljive za su\v{s}enje}, keyword = {fizikalni i kemijski parametri, Stanley, President, \v{C}a\v{c}anska rodna, \v{C}a\v{c}anska ljepotica, su\v{s}enje}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Martinec, Jasmina}, year = {2012}, pages = {826-829}, keywords = {physical and chemical parameters, Stanley, President, \v{C}a\v{c}anska rodna, \v{C}a\v{c}anska ljepotica, dehydration}, isbn = {9789537878016}, title = {Selection of varieties of plums for drying}, keyword = {physical and chemical parameters, Stanley, President, \v{C}a\v{c}anska rodna, \v{C}a\v{c}anska ljepotica, dehydration}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font