Pregled bibliografske jedinice broj: 578844
Karakteristike bosiljka Ocimum basilicum L. sa područja Oprtlja u Istri
Karakteristike bosiljka Ocimum basilicum L. sa područja Oprtlja u Istri // 1. znanstvena konferenca z mednarodno udeležbo Konferenca VIVUS KONFERENCA S PODROČJA KMETIJSTVA, NARAVOVARSTVA IN HORTIKULTURE »Prenos inovacij, znanj in izkušenj v vsakdanjo rabo« / Kramarič, Marina ; Pogorelec, Andrej ; Kolenc-Artiček, Majda ; Jerala, Milena (ur.).
Kranj: Biotehniški center Naklo, Strahinj, 2012. str. 1-9 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 578844 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike bosiljka Ocimum basilicum L. sa područja Oprtlja u Istri
(Characteristics of Ocimum basilicum L. basil from Oprtalj area in Istria)
Autori
Dudaš, Slavica, Bančić, Sebastian ; Nikoloski, Trajče
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
1. znanstvena konferenca z mednarodno udeležbo Konferenca VIVUS KONFERENCA S PODROČJA KMETIJSTVA, NARAVOVARSTVA IN HORTIKULTURE »Prenos inovacij, znanj in izkušenj v vsakdanjo rabo«
/ Kramarič, Marina ; Pogorelec, Andrej ; Kolenc-Artiček, Majda ; Jerala, Milena - Kranj : Biotehniški center Naklo, Strahinj, 2012, 1-9
ISBN
978-961-93153-2-3
Skup
1. znanstvena konferenca z mednarodno udeležbo Konferenca VIVUS KONFERENCA S PODROČJA KMETIJSTVA, NARAVOVARSTVA IN HORTIKULTURE »Prenos inovacij, znanj in izkušenj v vsakdanjo rabo«
Mjesto i datum
Kranj, Slovenija, 19.04.2012. - 20.04.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
bosiljak; Ocimum basilicum L.; sorte; prinos; eterično ulje
(basil; Ocimum basilicum L.; varieties; yield; ethereal oil)
Sažetak
Ocimum basilicum L. basil is well known aromatic herb with typical fragrance and flavour, high spice and medicinal value, attractive appearance and colours. Basil takes special place in cooking and additionally has ecological function in nature ; it serves as pasture for bees and other pollinators. In this investigation was tested growing possibility of different basil varieties near Oprtalj/ Istria at 378 meters above sea level. The varieties in investigation were 'Krupnolisni', 'Sitnolisni', 'Dark opal' and 'Rubin'. They differ in colour, leaf size, ethereal oil content and their purpose. Best variety in this investigation was 'Krupnolisni' with statistical significant highest yield of fresh and dried matter as well as dried leaf. 'Dark opal' and 'Rubin' are often used in parks and gardens but in ethereal oil content they are not behind 'Krupnolisni' i Sitnolisni'.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)