Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 577894

Utjecaj strukture na barijerne karakteristike polimernih materijala za pakiranje hrane


Klepac, Damir
Utjecaj strukture na barijerne karakteristike polimernih materijala za pakiranje hrane, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 577894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj strukture na barijerne karakteristike polimernih materijala za pakiranje hrane
(Influence of structure on barrier characteristics of polymer materials for food packaging)

Autori
Klepac, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.04

Godina
2012

Stranica
129

Mentor
Valić, Srećko ; Galić, Kata

Ključne riječi
deformacija ; DSC ; ESR ; FTIR ; gama zračenje ; PALS ; polietilen ; polipropilen ; propusnost kisika ; termičko starenje
(deformation ; DSC ; ESR ; FTIR ; gamma-irradiation ; oxygen permeability ; PALS ; polyethylene ; polypropylene ; thermal aging)

Sažetak
Cilj ove disertacije bio je ispitati utjecaj jednoosne mehaničke deformacije, γ-zračenja i ubrzanog termičkog starenja na propusnost kisika kroz polimerne filmove: linearni polietilen niske gustoće (PE-LLD) i lijevani polipropilen (PPcast). Strukturne promjene ispitivane su metodama razlikovne pretražne kalorimetrije (DSC), elektronske spinske rezonancije (ESR), spektroskopije pozitronske anihilacije (PALS) i Fourier transform infracrvene spektroskopije (FTIR). Utvrđeno je da navedeni čimbenici općenito smanjuju propusnost kisika kroz ispitivane filmove. Smanjenje propusnosti je rezultat promjena u stupnju kristaliničnosti, ukupnom slobodnom volumenu i gibljivosti lanaca polimera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-058-1252971-2805 - Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (Galić, Kata, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-062-0000000-3209 - Strukturne i dinamičke promjene u sustavima makromolekula (Valić, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-062-0621341-0061 - Masne kiseline i polifenoli u regeneraciji i reparaciji tkiva. (Milin, Čedomila, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Rijeka,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Srećko Valić (mentor)

Avatar Url Kata Galić (mentor)

Avatar Url Damir Klepac (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Klepac, Damir
Utjecaj strukture na barijerne karakteristike polimernih materijala za pakiranje hrane, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Klepac, D. (2012) 'Utjecaj strukture na barijerne karakteristike polimernih materijala za pakiranje hrane', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Klepac, Damir}, year = {2012}, pages = {129}, keywords = {deformacija, DSC, ESR, FTIR, gama zra\v{c}enje, PALS, polietilen, polipropilen, propusnost kisika, termi\v{c}ko starenje}, title = {Utjecaj strukture na barijerne karakteristike polimernih materijala za pakiranje hrane}, keyword = {deformacija, DSC, ESR, FTIR, gama zra\v{c}enje, PALS, polietilen, polipropilen, propusnost kisika, termi\v{c}ko starenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Klepac, Damir}, year = {2012}, pages = {129}, keywords = {deformation, DSC, ESR, FTIR, gamma-irradiation, oxygen permeability, PALS, polyethylene, polypropylene, thermal aging}, title = {Influence of structure on barrier characteristics of polymer materials for food packaging}, keyword = {deformation, DSC, ESR, FTIR, gamma-irradiation, oxygen permeability, PALS, polyethylene, polypropylene, thermal aging}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font