Pregled bibliografske jedinice broj: 574293
Zahtjevi dobrobiti i kakvoća mesa
Zahtjevi dobrobiti i kakvoća mesa // Meso, 14 (2012), 1; 58-60 (podatak o recenziji nije dostupan, priopćenje sa skupa, stručni)
CROSBI ID: 574293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zahtjevi dobrobiti i kakvoća mesa
(Welfare requirements and meat quality)
Autori
Njari, Bela ; Mioković, Branimir ; Kozačinski, Lidija ; Dobranić, Vesna ; Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana ; Mikuš, Tomislav
Izvornik
Meso (1332-0025) 14
(2012), 1;
58-60
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, priopćenje sa skupa, stručni
Ključne riječi
dobrobit ; stres ; sigurnost hrane
(welfare ; stress ; food safety)
Sažetak
Više od 260 milijuna goveda, ovaca i svinja usmrti se svake godine u Europskoj uniji. To je preko 1 milijun svaki radni dan odnosno oko 40 životinja svake sekunde. Ova je brojka u stalnom porastu jer je i konzumacija bjelančevina životinjskog podrijetla sve učestalija, pa je potrebno opreznije i kvalitetnije provoditi dobrobit u cijelom procesu proizvodnje crvenog mesa. Prvi korak u provođenju dobrobiti je identificirati faze klaoničke obrade životinja i kroz svaku od njih provesti najbolje načine zaštite i dobrobiti životinje. U ove faze klaoničke obrade obavezno je uvrstiti i utovar na farmi sa transportom, jer do prvih znakova stresa dolazi već s promjenom uobičajene dnevne rutine i okoline životinje. Životinje će reagirati na ove podražaje na jedan od dva moguća načina - bijegom ili borbom. Većina životinja sa farmi reagirat će bijegom, a to je najčešće vidljivo u manipulaciji životinja u depou, kada ulaskom u njihovu zonu bijega potičemo životinje na kretanje. Našom interakcijom sa životinjama stimuliramo aktivnost hormonalne regulacije stresa koja potiče organizam na zaštitu života, a posredno utječe i na kvalitetu mesa i sigurnost hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Napomena
Rad je prezentiran na stručnom skupu.
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Dobranić
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Tomislav Mikuš
(autor)
Bela Njari
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Branimir Mioković
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- Global Health
- Ulrichsweb