Pregled bibliografske jedinice broj: 573522
Meso iz epruvete - ne, hvala!
Meso iz epruvete - ne, hvala! // Mljekarski list, 49 (2012), 41-42 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 573522 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Meso iz epruvete - ne, hvala!
(Laboratory meat - no thanks.)
Autori
Zdolec, Nevijo
Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 49
(2012);
41-42
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
meso; laboratorij
(meat. laboratory)
Sažetak
Predviđa se da će nas biti oko 9 milijardi do 2050. godine pa će proizvodnja hrane biti veliki izazov u narednom razdoblju. Animalne bjelančevine nutritivno su najvredniji supstrat, pa se načini uzgoja životinja za proizvodnju hrane moraju prilagoditi povećanju populacije ljudi. Proizvoditi meso u laboratoriju ne čini se obećavajućom alternativom zbog kompleksnog i skupog postupka. Teško je zapravo povjerovati da je moguće proizvesti meso istih specifičnih karakteristika kakvog mi danas poznajemo (boja, okus, konzistencija, aroma, sočnost, sastav itd.). Prije će to biti siva nakupina tkiva bez okusa i mirisa. Zagovornici «umjetnog mesa» tumače da je ono rješenje za glad u svijetu, a istovremeno takav laboratorij ne bi zagađivao okoliš kako to danas čine živa goveda, svinje, perad, kunići, ovce, koze, odnosno poljoprivreda uopće. Ovakve teze, ako se ozbiljno shvate, mogu nanijeti velike štete stočarskoj proizvodnji, svim pratećim djelatnostima i ljudima koji od toga žive.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)