Pregled bibliografske jedinice broj: 572418
Proces proizvodnje pasterizirane cikle
Proces proizvodnje pasterizirane cikle, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 572418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proces proizvodnje pasterizirane cikle
(Production process of pasteurized beetroot)
Autori
Hrvoje Grbavac-Garac
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.02
Godina
2012
Stranica
23
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
cikla; vitamin B12; betalaini; konzerviranje; pasterizacija
(beetroot; vitamin B12; betalains; preservation; pasterization)
Sažetak
Cikla je korjenasto povrće ljekovitih svojstava i poznato već više od dvije tisuće godina. Današnja pitoma vrsta cikle, koja ima sočan veliki crveni korijen, nastala je od divlje vrste cikle. Crveni pigment korijena cikle potječe od skupine pigmenata zvanog betacijanini. Korijen cikle sadrţi minerale: magnezij, kalcij, ţeljezo, cink i kobalta, od kojih se ističe kobalt kao mineral od velike vaţnosti za vegetarijance, trudnice i dojilje, budući da se vitamin B12 sintetizira iz kobalta. Najvaţnija uloga vitamina B12 je sudjelovanje u stvaranju eritrocita u krvi, te pomanjkanje ovog vitamina uzrokuje pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga cikla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i slabokrvnosti. Cikla je pogodna sirovina za preradu i najčešće se preraĎuje u pasteriziranu ciklu u slano-kiselom naljevu. Pasterizirana cikla se proizvodi tako da se prethodno oljuštena i narezana cikla dočišćava i puni u ambalaţu u koju se dolijeva slanokiseli naljev koji moţe sadrţavati veće ili manje udjele soli i octene kiseline. Proizvod u hermetički zatvorenoj ambalaţi se pasterizira na temperaturi oko 80°C tijekom 20 do 30 minuta. Vrijeme pasterizacije ovisi o veličini ambalaţe. Nakon pasterizacije proizvod se hladi i odvozi u skladište.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)