Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 572418

Proces proizvodnje pasterizirane cikle


Hrvoje Grbavac-Garac
Proces proizvodnje pasterizirane cikle, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 572418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proces proizvodnje pasterizirane cikle
(Production process of pasteurized beetroot)

Autori
Hrvoje Grbavac-Garac

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.02

Godina
2012

Stranica
23

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
cikla; vitamin B12; betalaini; konzerviranje; pasterizacija
(beetroot; vitamin B12; betalains; preservation; pasterization)

Sažetak
Cikla je korjenasto povrće ljekovitih svojstava i poznato već više od dvije tisuće godina. Današnja pitoma vrsta cikle, koja ima sočan veliki crveni korijen, nastala je od divlje vrste cikle. Crveni pigment korijena cikle potječe od skupine pigmenata zvanog betacijanini. Korijen cikle sadrţi minerale: magnezij, kalcij, ţeljezo, cink i kobalta, od kojih se ističe kobalt kao mineral od velike vaţnosti za vegetarijance, trudnice i dojilje, budući da se vitamin B12 sintetizira iz kobalta. Najvaţnija uloga vitamina B12 je sudjelovanje u stvaranju eritrocita u krvi, te pomanjkanje ovog vitamina uzrokuje pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga cikla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i slabokrvnosti. Cikla je pogodna sirovina za preradu i najčešće se preraĎuje u pasteriziranu ciklu u slano-kiselom naljevu. Pasterizirana cikla se proizvodi tako da se prethodno oljuštena i narezana cikla dočišćava i puni u ambalaţu u koju se dolijeva slanokiseli naljev koji moţe sadrţavati veće ili manje udjele soli i octene kiseline. Proizvod u hermetički zatvorenoj ambalaţi se pasterizira na temperaturi oko 80°C tijekom 20 do 30 minuta. Vrijeme pasterizacije ovisi o veličini ambalaţe. Nakon pasterizacije proizvod se hladi i odvozi u skladište.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hrvoje Grbavac-Garac
Proces proizvodnje pasterizirane cikle, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hrvoje Grbavac-Garac (2012) 'Proces proizvodnje pasterizirane cikle', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {23}, keywords = {cikla, vitamin B12, betalaini, konzerviranje, pasterizacija}, title = {Proces proizvodnje pasterizirane cikle}, keyword = {cikla, vitamin B12, betalaini, konzerviranje, pasterizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {23}, keywords = {beetroot, vitamin B12, betalains, preservation, pasterization}, title = {Production process of pasteurized beetroot}, keyword = {beetroot, vitamin B12, betalains, preservation, pasterization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font