Pregled bibliografske jedinice broj: 572417
Utjecaj skladištenja na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva te zdravstvenu ispravnost soka mandarine
Utjecaj skladištenja na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva te zdravstvenu ispravnost soka mandarine, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 572417 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj skladištenja na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva te zdravstvenu ispravnost soka mandarine
(Effect of storage on physical-chemical and sensory properties and health safety of mandarine juice)
Autori
Jasmina Kušan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.02
Godina
2012
Stranica
40
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
mandarina; fizikalno- kemijska svojstva; zdravstvena ispravnost; senzorika
(mandarin; physical and chemical properties; health safety; sensory evaluation)
Sažetak
Cilj ovog rada bila je proizvodnja soka od mandarina te praćenje fizikalno – kemijskih i senzorskih svojstava te zdravstvene ispravnosti tijekom skladištenja tog soka pri različitim temperaturama (1 C, 22 C, 37 C ) kroz određeni vremenski period (15, 30, 45, 60 dana). Od fizikalno- kemijskih analiza na soku je provedeno određivanje topljive suhe tvari, određivanje pH i ukupne kiselosti. Senzorsko ocjenjivanje je provedeno kvantitativnom deskriptivnom metodom. Rezultati su pokazali da temperatura i vrijeme skladištenja znatno utječu na boju i organoleptička svojstva soka te da je optimalna temperatura skladištenja 1 C. Mikrobiološko ispitivanje je pokazalo da su nakon pasterizacije svi uzorci bili zdravstveno ispravni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)