Pregled bibliografske jedinice broj: 572414
Utjecaj skladištenja na fenolne spojeve soka mandarine
Utjecaj skladištenja na fenolne spojeve soka mandarine, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 572414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj skladištenja na fenolne spojeve soka mandarine
(Effect of storage on phenolic compounds in mandarine juice)
Autori
Kujtesa Shabanaj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.02
Godina
2012
Stranica
29
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Repajić, Maja
Ključne riječi
ukupni fenoli ; sok od mandarine ; mandarina
(phenolic compounds ; mandarine juice ; mandarine)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj skladištenja na fenolne spojeve soka mandarine. U tu svrhu u pripremljenom soku od mandarine koji je skladišten na tri temperature ( 1̊ C, 22 ̊ C, 37 ̊ C) tijekom 60 dana provedene su analize određivanja ukupnih fenola i određivanja flavonoid- glikozida spektrofotometrijskim metodama svakih 15 dana. Ukupni fenoli određeni su pomoću Folin-Ciocalteu reagensa, a flavonoid-glikozidi metodom pomoću dietilenglikola. Unatoč određenim oscilacijama tijekom skladištenja je došlo do smanjenja koncentracije ukupnih fenola i ono je najveće pri temperaturi 37 ̊ C. Koncentracija flavonoid-glikozida se tijekom skladištenja povećala na temperaturi 1 i 22 ̊ C, a na temperaturi 37 ̊ C smanjila.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb