Pregled bibliografske jedinice broj: 572410
Utjecaj skladištenja na karotenoide i boju soka mandarine
Utjecaj skladištenja na karotenoide i boju soka mandarine, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 572410 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj skladištenja na karotenoide i boju soka mandarine
(Storage effect on carotenoids and tangerine juice color)
Autori
Natalija Jauk
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.02
Godina
2012
Stranica
29
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
mandarina; sok od mandarine; ukupni karotenoidi; parametri boje
(tangerine; tangerine juice; total carotenoides; color parameters)
Sažetak
U soku od mandarina, proizvedenom od mandarina s područja doline Neretve koje su ubrane tijekom jeseni 2011. godine, skladištenom na temperaturama +1°C, +22°C i +37°C te su u intervalima od 15 dana u trajanju 60 dana, određivani su ukupni karotenoidi i parametri boje. Promjene ukupnih karotenioda praćene su pomoću spektrofotometrijske metode i promjene boje primjenom kolorimetra. Provedenim istraživanjem i dobivenim rezultatima, može se zaključiti da se količina ukupnih karotenoida smanjila u odnosu na početnu sirovinu, te da se boja soka od mandarina više promijenila jedino pri temperaturi skladištenja +22°C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)