Pregled bibliografske jedinice broj: 572407
Utjecaj skladištenja na antioksidacijska svojstva soka mandarine
Utjecaj skladištenja na antioksidacijska svojstva soka mandarine, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 572407 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj skladištenja na antioksidacijska svojstva soka mandarine
(The effect of storage on antioxidant properties in mandarin juice)
Autori
Ana Kodrnja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.02
Godina
2012
Stranica
36
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
mandarina; sok od mandarine; fenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet
(mandarine; mandarine juice; phenolic compounds; antioxidant capacity)
Sažetak
Soku mandarine, proizvedenom iz mandarina ubranih u dolini Neretve, tijekom skladištenja određivani su fenolni sastav i antioksidacijski kapaciteti. Sok je skladišten na tri temperature (1°C, 22°C i 37°C) kroz razdoblje od 15, 30, 45 i 60 dana. U soku su određeni ukupni fenoli spektrofotometrijski primjenom F.C. metode, dok je antioksidacijska aktivnost određena pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Na temelju određivanja ukupnih fenola može se zaključiti da porastom temperature i povećanjem dana skladištenja dolazi do povećanja koncentracije ukupnih fenola. Tijekom skladištenja dolazi do smanjenja antioksidacijskog kapaciteta pri čemu je utvrđeno niže smanjenje mjereno FRAP metodom u odnosu na DPPH. Koeficijenti korelacije bili su vrlo niski što ukazuje da koncentracija fenola određena ovom metodom nema velik udio u ukupnom antioksidacijskom kapacitetu sokova mandarine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)