Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 572407

Utjecaj skladištenja na antioksidacijska svojstva soka mandarine


Ana Kodrnja
Utjecaj skladištenja na antioksidacijska svojstva soka mandarine, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 572407 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj skladištenja na antioksidacijska svojstva soka mandarine
(The effect of storage on antioxidant properties in mandarin juice)

Autori
Ana Kodrnja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.02

Godina
2012

Stranica
36

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
mandarina; sok od mandarine; fenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet
(mandarine; mandarine juice; phenolic compounds; antioxidant capacity)

Sažetak
Soku mandarine, proizvedenom iz mandarina ubranih u dolini Neretve, tijekom skladištenja određivani su fenolni sastav i antioksidacijski kapaciteti. Sok je skladišten na tri temperature (1°C, 22°C i 37°C) kroz razdoblje od 15, 30, 45 i 60 dana. U soku su određeni ukupni fenoli spektrofotometrijski primjenom F.C. metode, dok je antioksidacijska aktivnost određena pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Na temelju određivanja ukupnih fenola može se zaključiti da porastom temperature i povećanjem dana skladištenja dolazi do povećanja koncentracije ukupnih fenola. Tijekom skladištenja dolazi do smanjenja antioksidacijskog kapaciteta pri čemu je utvrđeno niže smanjenje mjereno FRAP metodom u odnosu na DPPH. Koeficijenti korelacije bili su vrlo niski što ukazuje da koncentracija fenola određena ovom metodom nema velik udio u ukupnom antioksidacijskom kapacitetu sokova mandarine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ana Kodrnja
Utjecaj skladištenja na antioksidacijska svojstva soka mandarine, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ana Kodrnja (2012) 'Utjecaj skladištenja na antioksidacijska svojstva soka mandarine', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {36}, keywords = {mandarina, sok od mandarine, fenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet}, title = {Utjecaj skladi\v{s}tenja na antioksidacijska svojstva soka mandarine}, keyword = {mandarina, sok od mandarine, fenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {36}, keywords = {mandarine, mandarine juice, phenolic compounds, antioxidant capacity}, title = {The effect of storage on antioxidant properties in mandarin juice}, keyword = {mandarine, mandarine juice, phenolic compounds, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font