Pregled bibliografske jedinice broj: 572366
Utjecaj gnojidbe dušikom na hranidbenu vrijednost brokule
Utjecaj gnojidbe dušikom na hranidbenu vrijednost brokule // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 400-404 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 572366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe dušikom na hranidbenu vrijednost brokule
(Effect of nitrogen fertilization on the broccoli nutritional value)
Autori
Fabek, Sanja ; Toth, Nina ; Benko, Božidar ; Stubljar, Sanja ; Dobričević, Nadica ; Herak Ćustić, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 400-404
ISBN
978-953-7878-01-6
Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Brassica oleracea var. italica; vršni i postrani cvatovi; suha tvar; ukupni fenoli; zamrzavanje
(Brassica oleracea L. var. italica; top and lateral inflorescence; dry matter; total phenols; freezing)
Sažetak
Cilj istraživanja provedenog tijekom ljetno-jesenskog roka uzgoja 2009. godine, bio je utvrditi kemijski sastav vršnog i postranih cvatova brokule pri različitim dozama dušičnog gnojiva (0, 100 i 200 kg N ha-1), nakon skladištenja zamrzavanjem. Utvrđen je značajan utjecaj vrste cvata i doze gnojidbe dušikom na nutritivnu vrijednost cvatova brokule. Sadržaj suhe tvari bio je u rasponu od 12, 17 do 14, 92 %, dok je sadržaj ukupnih fenola varirao od 89, 88 do 124, 88 mg kg-1 svježe tvari. Pri gnojidbi sa 100 kg N ha-1 u postranim su cvatovima utvrđene najveće vrijednosti parametara kvalitete koje, uz prinos, dodatno opravdavaju višekratne berbe sorti brokule s izraženom produkcijom postranih cvatova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)
Sanja Radman
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Sanja Fabek Uher
(autor)
Nina Toth
(autor)