Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 572366

Utjecaj gnojidbe dušikom na hranidbenu vrijednost brokule


Fabek, Sanja; Toth, Nina; Benko, Božidar; Stubljar, Sanja; Dobričević, Nadica; Herak Ćustić, Mirjana
Utjecaj gnojidbe dušikom na hranidbenu vrijednost brokule // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 400-404 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 572366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj gnojidbe dušikom na hranidbenu vrijednost brokule
(Effect of nitrogen fertilization on the broccoli nutritional value)

Autori
Fabek, Sanja ; Toth, Nina ; Benko, Božidar ; Stubljar, Sanja ; Dobričević, Nadica ; Herak Ćustić, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 400-404

ISBN
978-953-7878-01-6

Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Brassica oleracea var. italica; vršni i postrani cvatovi; suha tvar; ukupni fenoli; zamrzavanje
(Brassica oleracea L. var. italica; top and lateral inflorescence; dry matter; total phenols; freezing)

Sažetak
Cilj istraživanja provedenog tijekom ljetno-jesenskog roka uzgoja 2009. godine, bio je utvrditi kemijski sastav vršnog i postranih cvatova brokule pri različitim dozama dušičnog gnojiva (0, 100 i 200 kg N ha-1), nakon skladištenja zamrzavanjem. Utvrđen je značajan utjecaj vrste cvata i doze gnojidbe dušikom na nutritivnu vrijednost cvatova brokule. Sadržaj suhe tvari bio je u rasponu od 12, 17 do 14, 92 %, dok je sadržaj ukupnih fenola varirao od 89, 88 do 124, 88 mg kg-1 svježe tvari. Pri gnojidbi sa 100 kg N ha-1 u postranim su cvatovima utvrđene najveće vrijednosti parametara kvalitete koje, uz prinos, dodatno opravdavaju višekratne berbe sorti brokule s izraženom produkcijom postranih cvatova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Fabek, Sanja; Toth, Nina; Benko, Božidar; Stubljar, Sanja; Dobričević, Nadica; Herak Ćustić, Mirjana
Utjecaj gnojidbe dušikom na hranidbenu vrijednost brokule // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 400-404 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Fabek, S., Toth, N., Benko, B., Stubljar, S., Dobričević, N. & Herak Ćustić, M. (2012) Utjecaj gnojidbe dušikom na hranidbenu vrijednost brokule. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Fabek, Sanja and Toth, Nina and Benko, Bo\v{z}idar and Stubljar, Sanja and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Herak \'{C}usti\'{c}, Mirjana}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2012}, pages = {400-404}, keywords = {Brassica oleracea var. italica, vr\v{s}ni i postrani cvatovi, suha tvar, ukupni fenoli, zamrzavanje}, isbn = {978-953-7878-01-6}, title = {Utjecaj gnojidbe du\v{s}ikom na hranidbenu vrijednost brokule}, keyword = {Brassica oleracea var. italica, vr\v{s}ni i postrani cvatovi, suha tvar, ukupni fenoli, zamrzavanje}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Fabek, Sanja and Toth, Nina and Benko, Bo\v{z}idar and Stubljar, Sanja and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Herak \'{C}usti\'{c}, Mirjana}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2012}, pages = {400-404}, keywords = {Brassica oleracea L. var. italica, top and lateral inflorescence, dry matter, total phenols, freezing}, isbn = {978-953-7878-01-6}, title = {Effect of nitrogen fertilization on the broccoli nutritional value}, keyword = {Brassica oleracea L. var. italica, top and lateral inflorescence, dry matter, total phenols, freezing}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font