Pregled bibliografske jedinice broj: 572352
Prinos paprike pri variranju koncentracije kalijevih soli u hranjivoj otopini
Prinos paprike pri variranju koncentracije kalijevih soli u hranjivoj otopini // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 378-382 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 572352 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prinos paprike pri variranju koncentracije
kalijevih soli u hranjivoj otopini
(Pepper yield as affected by potassium salts
concentration in the nutrient solution)
Autori
Koraca, Kazimir ; Golemac, Ana ; Benko, Božidar ; Borošić, Josip ; Petek, Marko ; Fabek, Sanja ; Stubljar, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 378-382
ISBN
978-953-7878-01-6
Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Capsicum annuum L. ; kamena vuna ; hranjiva otopina ; kalij ; komponente prinosa
(Capsicum annuum L. ; rockwool ; nutrient solution ; potassium ; yield components)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi komponente prinosa hidroponski uzgajanih kultivara paprike pri povećanim koncentracijama kalijevih soli u hranjivoj otopini. Za prihranu su korištene standardna otopina s koncentracijom kalijevih iona 7, 5 mmol/L i tri otopine s koncentracijom kalijevih iona 11 mmol/L. Povećana koncentracija K+ iona ostvarena je povećanjem koncentracije KNO3, KH2PO4 ili K2SO4. Utvrđeno je pozitivno djelovanje povećane koncentracije KNO3 i KH2PO4 na masu i prinos tržnih plodova paprike te na smanjenje udjela netržnih plodova. Otopina s povećanom koncentracijom K2SO4 je kod nekih kultivara imala negativan utjecaj na analizirana svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(autor)
Joisp Borošić
(autor)
Marko Petek
(autor)
Sanja Radman
(autor)
Sanja Fabek Uher
(autor)