Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 572026

Izolacija i determinacija potencijalno probiotičkih vrsta


Žaper, Josip; Rakić, Anita; Radan, Mila; Listeš, Eddy; Burčul, Franko
Izolacija i determinacija potencijalno probiotičkih vrsta // Conference Abstracts / Wang, Lijuan (ur.).
Amsterdam: Elsevier, 2011. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 572026 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i determinacija potencijalno probiotičkih vrsta
(Isolation and determination potentialy probiotic species)

Autori
Žaper, Josip ; Rakić, Anita ; Radan, Mila ; Listeš, Eddy ; Burčul, Franko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Conference Abstracts / Wang, Lijuan - Amsterdam : Elsevier, 2011

Skup
Pharma-nutrition conference

Mjesto i datum
Amsterdam, Nizozemska, 18.04.2011. - 20.04.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Hafnia alvei; Enterococcus faecium; probiotik; prebiotik; funkcionalna hrana; endosimbioza; fermentirana hrana; humoralni imunitet; nespecifični imunitet; simbiotici; antibiotici; EGF
(Hafnia alvei; Enterococcus faecium; probiotic; functional food; endosymbiosis; fermented food; humoral immunity; nonspecific immunity; symbiotics; antibiotics; EGF)

Sažetak
Funkcionalna prehrana je najbolji izbor za očuvanje zdravlja, ali i kod terapije ili pak sportskih napora. Jedan od oblika funkcionalne hrane jest i fermentirana funkcionalna hrana, tipa probiotika, ili pak prebiotika. Ona kao prebiotički supstrat GIM-a je jako dobro primarno prerađena s mnoštvom nutritijenata za sekundarnu fermentaciju u GIT-u, te tercijalnu digestiju u jetri. Osim što probiotični specimenti omogučuju raznovrsne nutritijente, oni sudjeluju i u aktivnoj imunosenzibilizaciji nespecifičnog humoralnog imuniteta. Tako se željeni speciment može dobiti uzastopnom elekcijom i ad libido konzumacijom fermentirane hrane od strane elektiranog makroorganizma, potičući adaptacijsku modifikaciju na organizam i supstrat, te senzibilizirajuči time ekspresiju genoma mikroba. Ovim se postiže adaptacija mikroba na apriorije GIT-a domadara, kao i na njegov represivni nespecifični i humoralni imunitet. Nije poželjno ovaj genom eksprimirati mutagenim ili rekombinantnim metodama, zbog mnoštva posljedica, poput prionskih patofiziologija i sl. Ovim radom se izdvojila gram-negativna, bacilarna enterobakterija Hafnia alvei, koja pripada klasi gamaproteobakterija, te je benigan endosimbiont humanog GIT-a. Kao takva, ona ima potencijal biti probiotički speciment GIM-a. Ovim se potvrdio, navedeni Opći kriterij. Za potvrdu njenog Tehnološkog kriterija, kao i Funkcionalnog kriterija su potrebna daljnja istraživanja, poglavito s područja epigenetike i proteomike. Pored H.alvei je, kao α- i γ- hemolitičan speciment, izdvojen Enterococcus faecium, koji je fakultativno patogena bakterija humanog GIT-a, te postoji njegov antibiotik-rezistentan soj, koji se skračeno naziva VRE, tj. „Vankomicin Rezistentan Enterokok.“ Unatoč tome, E.faecium se danas koristi kao probiotička komponenta stočnog krmiva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Napomena
Rad je s polja Biotehnologije, područja Prehrambene tehnologije, grane Mikrobiologije hrane.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Sveučilište u Splitu

Profili:

Avatar Url Anita Rakić (autor)

Avatar Url Franko Burčul (autor)

Avatar Url Eddy Listeš (autor)

Avatar Url Mila Radan (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Žaper, Josip; Rakić, Anita; Radan, Mila; Listeš, Eddy; Burčul, Franko
Izolacija i determinacija potencijalno probiotičkih vrsta // Conference Abstracts / Wang, Lijuan (ur.).
Amsterdam: Elsevier, 2011. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Žaper, J., Rakić, A., Radan, M., Listeš, E. & Burčul, F. (2011) Izolacija i determinacija potencijalno probiotičkih vrsta. U: Wang, L. (ur.)Conference Abstracts.
@article{article, author = {\v{Z}aper, Josip and Raki\'{c}, Anita and Radan, Mila and Liste\v{s}, Eddy and Bur\v{c}ul, Franko}, editor = {Wang, L.}, year = {2011}, keywords = {Hafnia alvei, Enterococcus faecium, probiotik, prebiotik, funkcionalna hrana, endosimbioza, fermentirana hrana, humoralni imunitet, nespecifi\v{c}ni imunitet, simbiotici, antibiotici, EGF}, title = {Izolacija i determinacija potencijalno probioti\v{c}kih vrsta}, keyword = {Hafnia alvei, Enterococcus faecium, probiotik, prebiotik, funkcionalna hrana, endosimbioza, fermentirana hrana, humoralni imunitet, nespecifi\v{c}ni imunitet, simbiotici, antibiotici, EGF}, publisher = {Elsevier}, publisherplace = {Amsterdam, Nizozemska} }
@article{article, author = {\v{Z}aper, Josip and Raki\'{c}, Anita and Radan, Mila and Liste\v{s}, Eddy and Bur\v{c}ul, Franko}, editor = {Wang, L.}, year = {2011}, keywords = {Hafnia alvei, Enterococcus faecium, probiotic, functional food, endosymbiosis, fermented food, humoral immunity, nonspecific immunity, symbiotics, antibiotics, EGF}, title = {Isolation and determination potentialy probiotic species}, keyword = {Hafnia alvei, Enterococcus faecium, probiotic, functional food, endosymbiosis, fermented food, humoral immunity, nonspecific immunity, symbiotics, antibiotics, EGF}, publisher = {Elsevier}, publisherplace = {Amsterdam, Nizozemska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font