Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 572012

Utjecaj vrste pakiranja i temperature skladištenja na sadržaj polifenolnih spojeva i organskih kiselina u voćnim sokovima


Nikolina Jug
Utjecaj vrste pakiranja i temperature skladištenja na sadržaj polifenolnih spojeva i organskih kiselina u voćnim sokovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 572012 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vrste pakiranja i temperature skladištenja na sadržaj polifenolnih spojeva i organskih kiselina u voćnim sokovima
(Influence of packaging materials and storage temperature on the polyphenol compound and organic acid content in fruit juices)

Autori
Nikolina Jug

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.02

Godina
2012

Stranica
53

Mentor
Lidija Jakobek

Ključne riječi
voćni sokovi; staklo; višeslojni materijali; polifenolni spojevi; antocijanini; organske kiseline; askorbinska kiselina
(fruit juice; glass; multilayer material; polyphenolic compounds; anthocyanins; organic acids; ascorbic acid)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj vrste pakiranja (staklene ili višeslojne ambalaže) i temperature skladištenja (sobna temperatura ili temperatura hladnjaka) na određene pokazatelje kvalitete voćnih sokova. U periodu od 50 dana kvaliteta voćnih sokova je praćena određivanjem količine ukupnih antocijanina, ukupnih polifenola, jabučne, limunske, vinske i askorbinske kiseline. Rezultati su pokazali da je tijekom skladištenja došlo do promjene količine antocijanina u voćnim sokovima, a pad je bio izraženiji kod sokova skladištenih na sobnoj temperaturi. Vrsta pakiranja vjerojatno nije imala veći utjecaj na očuvanje antocijanina. Sadržaj ukupnih polifenola, jabučne i limunske kiseline nije se bitno promijenio. Došlo je i do promjene količine askorbinske kiseline (Vitamina C). Askorbinska kiselina bolje je očuvana u sokovima skladištenim u staklenu ambalažu u usporedbi s višeslojnim pakiranjem dok temperatura nije imala veći utjecaj na očuvanje askorbinske kiseline. Rezultati ovog rada pokazuju da se kvaliteta voćnih sokova s obzirom na količinu polifenolnih spojeve, vitamina C te ostalih ispitivanih organskih kiselina može bolje očuvati pakiranjem voćnih sokova u staklenu ambalažu i skladištenjem na nižim temperaturama (temperature hladnjaka) prije konzumacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nikolina Jug
Utjecaj vrste pakiranja i temperature skladištenja na sadržaj polifenolnih spojeva i organskih kiselina u voćnim sokovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Nikolina Jug (2012) 'Utjecaj vrste pakiranja i temperature skladištenja na sadržaj polifenolnih spojeva i organskih kiselina u voćnim sokovima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {53}, keywords = {vo\'{c}ni sokovi, staklo, vi\v{s}eslojni materijali, polifenolni spojevi, antocijanini, organske kiseline, askorbinska kiselina}, title = {Utjecaj vrste pakiranja i temperature skladi\v{s}tenja na sadr\v{z}aj polifenolnih spojeva i organskih kiselina u vo\'{c}nim sokovima}, keyword = {vo\'{c}ni sokovi, staklo, vi\v{s}eslojni materijali, polifenolni spojevi, antocijanini, organske kiseline, askorbinska kiselina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {53}, keywords = {fruit juice, glass, multilayer material, polyphenolic compounds, anthocyanins, organic acids, ascorbic acid}, title = {Influence of packaging materials and storage temperature on the polyphenol compound and organic acid content in fruit juices}, keyword = {fruit juice, glass, multilayer material, polyphenolic compounds, anthocyanins, organic acids, ascorbic acid}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font