Pregled bibliografske jedinice broj: 571854
Određivanje biogenih amina u vinu
Određivanje biogenih amina u vinu, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 571854 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje biogenih amina u vinu
(Determination of biogenic amines in wine)
Autori
Vajdić, Bernarda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
06.02
Godina
2012
Stranica
72
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Neposredni voditelj
Srečec, Siniša
Ključne riječi
biogeni amini; HPLC; histamin; malolaktička fermentacija; vino
(biogenic amines; histamine; HPLC; malolactic fermentation; wine)
Sažetak
Biogeni amini (BA) su skupina organskih dušikovih spojeva koji nastaju dekarboksilacijom aminokiselina ili aminacijom i transaminacijom aldehida i ketona. Najznačajniji BA u vinu su histamin, putrescin, kadaverin, tiramin, spermidin, spermin, triptamin i β-feniletilamin, a zbog različitih utjecaja tijekom proizvodnje vina njihova koncentracija može varirati. Mogu ih proizvesti kvasci, tijekom alkoholne fermentacije, ali i bakterije mliječne kiseline, tijekom malolaktičke fermentacije. U ljudskom organizmu BA igraju ulogu moderatora u brojnim biološkim reakcijama, stoga je važna i njihova koncentracija u vinu. U osam različitih sorti vina (četiri bijela i četiri crna vina) određena je koncentracija BA – histamina, putrescina, kadaverina i tiramina tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). U bijelom vinu Vinko određena je najveća koncentracija kadaverina (8, 228 mg/L) i tiramina (6, 452 mg/L), dok je najveća koncentracija putrescina (8, 740 mg/L) određena u bijelom vinu Chardonnay. U crnim vinima Plavac, Vranac i Feudo Maccari koncentracija putrescina signifikantno je veća od koncentracija kadaverina i tiramina. U analiziranim crnim vinima koncentracija tiramina je niža nego u analiziranim bijelim vinima. U svim analiziranim vinima koncentracija histamina bila je ispod granica detekcije, dok su koncentracije putrescina, kadaverina i tiramina bile niže od dozvoljenih koncentracija propisanih Pravilnikom o vinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb