Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 571854

Određivanje biogenih amina u vinu


Vajdić, Bernarda
Određivanje biogenih amina u vinu, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 571854 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje biogenih amina u vinu
(Determination of biogenic amines in wine)

Autori
Vajdić, Bernarda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
06.02

Godina
2012

Stranica
72

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Neposredni voditelj
Srečec, Siniša

Ključne riječi
biogeni amini; HPLC; histamin; malolaktička fermentacija; vino
(biogenic amines; histamine; HPLC; malolactic fermentation; wine)

Sažetak
Biogeni amini (BA) su skupina organskih dušikovih spojeva koji nastaju dekarboksilacijom aminokiselina ili aminacijom i transaminacijom aldehida i ketona. Najznačajniji BA u vinu su histamin, putrescin, kadaverin, tiramin, spermidin, spermin, triptamin i β-feniletilamin, a zbog različitih utjecaja tijekom proizvodnje vina njihova koncentracija može varirati. Mogu ih proizvesti kvasci, tijekom alkoholne fermentacije, ali i bakterije mliječne kiseline, tijekom malolaktičke fermentacije. U ljudskom organizmu BA igraju ulogu moderatora u brojnim biološkim reakcijama, stoga je važna i njihova koncentracija u vinu. U osam različitih sorti vina (četiri bijela i četiri crna vina) određena je koncentracija BA – histamina, putrescina, kadaverina i tiramina tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). U bijelom vinu Vinko određena je najveća koncentracija kadaverina (8, 228 mg/L) i tiramina (6, 452 mg/L), dok je najveća koncentracija putrescina (8, 740 mg/L) određena u bijelom vinu Chardonnay. U crnim vinima Plavac, Vranac i Feudo Maccari koncentracija putrescina signifikantno je veća od koncentracija kadaverina i tiramina. U analiziranim crnim vinima koncentracija tiramina je niža nego u analiziranim bijelim vinima. U svim analiziranim vinima koncentracija histamina bila je ispod granica detekcije, dok su koncentracije putrescina, kadaverina i tiramina bile niže od dozvoljenih koncentracija propisanih Pravilnikom o vinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)

Avatar Url Siniša Srečec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vajdić, Bernarda
Određivanje biogenih amina u vinu, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Vajdić, B. (2012) 'Određivanje biogenih amina u vinu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vajdi\'{c}, Bernarda}, year = {2012}, pages = {72}, keywords = {biogeni amini, HPLC, histamin, malolakti\v{c}ka fermentacija, vino}, title = {Odre\djivanje biogenih amina u vinu}, keyword = {biogeni amini, HPLC, histamin, malolakti\v{c}ka fermentacija, vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vajdi\'{c}, Bernarda}, year = {2012}, pages = {72}, keywords = {biogenic amines, histamine, HPLC, malolactic fermentation, wine}, title = {Determination of biogenic amines in wine}, keyword = {biogenic amines, histamine, HPLC, malolactic fermentation, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font