Pregled bibliografske jedinice broj: 571794
Prehrambena svojstva mediteranskih sireva
Prehrambena svojstva mediteranskih sireva // Mljekarstvo, 50 (2000), 2; 141-150 (međunarodna recenzija, pregledni rad, ostalo)
CROSBI ID: 571794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambena svojstva mediteranskih sireva
(Nutritional properties of Mediterranean cheeses)
Autori
Lukač Havranek, Jasmina ; Hadžiosmanović, Mirza ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 50
(2000), 2;
141-150
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo
Ključne riječi
mediteranski sirevi ; prehrambena svojstva
(mediterranean cheese variety ; nutritional properties)
Sažetak
Sirevima mediteranskih zemalja pripada posebno mjesto u prehrani. Procesima glikolize, proteolize i lipolize determiniraju se organoleptičke osobine i nutritivna vrijednost sira. Općenito, tvrdi i polutvrdi sirevi, koji dugo zriju imaju veću probavljivost, višu koncentraciju slobodnih aminokiselina i višu koncentraciju slobodnih masnih kiselina kratkih i srednjih lanaca. Visoka koncentracija Ca u siru značajno utječe na formiranje i zaštitu kostiju i zubi, prevenciju osteoporoze i hipertenziju. Francuska, Italija i Španjolska, mediteranske su zemlje, koje su obilježile svjetsko sirarstvo. Proizvodnju i tehnologiju sira od njih preuzela je većina svjetskih zemalja. Mediteranski sirevi Hrvatske su uglavnom tvrdi, punomasni ovčji sirevi. Premda odlične kakvoće, jedino se Paškom siru može dodati epitet svjetski poznatog sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Neven Antunac
(autor)
Dubravka Samaržija
(autor)
Jasmina Havranek
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA