Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 571794

Prehrambena svojstva mediteranskih sireva


Lukač Havranek, Jasmina; Hadžiosmanović, Mirza; Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven
Prehrambena svojstva mediteranskih sireva // Mljekarstvo, 50 (2000), 2; 141-150 (međunarodna recenzija, pregledni rad, ostalo)


CROSBI ID: 571794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambena svojstva mediteranskih sireva
(Nutritional properties of Mediterranean cheeses)

Autori
Lukač Havranek, Jasmina ; Hadžiosmanović, Mirza ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 50 (2000), 2; 141-150

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo

Ključne riječi
mediteranski sirevi ; prehrambena svojstva
(mediterranean cheese variety ; nutritional properties)

Sažetak
Sirevima mediteranskih zemalja pripada posebno mjesto u prehrani. Procesima glikolize, proteolize i lipolize determiniraju se organoleptičke osobine i nutritivna vrijednost sira. Općenito, tvrdi i polutvrdi sirevi, koji dugo zriju imaju veću probavljivost, višu koncentraciju slobodnih aminokiselina i višu koncentraciju slobodnih masnih kiselina kratkih i srednjih lanaca. Visoka koncentracija Ca u siru značajno utječe na formiranje i zaštitu kostiju i zubi, prevenciju osteoporoze i hipertenziju. Francuska, Italija i Španjolska, mediteranske su zemlje, koje su obilježile svjetsko sirarstvo. Proizvodnju i tehnologiju sira od njih preuzela je većina svjetskih zemalja. Mediteranski sirevi Hrvatske su uglavnom tvrdi, punomasni ovčji sirevi. Premda odlične kakvoće, jedino se Paškom siru može dodati epitet svjetski poznatog sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lukač Havranek, Jasmina; Hadžiosmanović, Mirza; Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven
Prehrambena svojstva mediteranskih sireva // Mljekarstvo, 50 (2000), 2; 141-150 (međunarodna recenzija, pregledni rad, ostalo)
Lukač Havranek, J., Hadžiosmanović, M., Samaržija, D. & Antunac, N. (2000) Prehrambena svojstva mediteranskih sireva. Mljekarstvo, 50 (2), 141-150.
@article{article, author = {Luka\v{c} Havranek, Jasmina and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Samar\v{z}ija, Dubravka and Antunac, Neven}, year = {2000}, pages = {141-150}, keywords = {mediteranski sirevi, prehrambena svojstva}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {50}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Prehrambena svojstva mediteranskih sireva}, keyword = {mediteranski sirevi, prehrambena svojstva} }
@article{article, author = {Luka\v{c} Havranek, Jasmina and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Samar\v{z}ija, Dubravka and Antunac, Neven}, year = {2000}, pages = {141-150}, keywords = {mediterranean cheese variety, nutritional properties}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {50}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Nutritional properties of Mediterranean cheeses}, keyword = {mediterranean cheese variety, nutritional properties} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font