Pregled bibliografske jedinice broj: 571578
Konvektivno sušenje ploda smokve (Ficus carica L.) sorte Zamorčica u elementarnom (tankom) sloju
Konvektivno sušenje ploda smokve (Ficus carica L.) sorte Zamorčica u elementarnom (tankom) sloju // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 835-838 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 571578 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konvektivno sušenje ploda smokve (Ficus carica L.) sorte Zamorčica u elementarnom (tankom) sloju
(Convective drying of fig fruits (Ficus carica L.) cultivar Zamorčica in thin layer)
Autori
Ante Galić, Stjepan Pliestić, Nadica Dobričević, Sandra Voća, Jana Šic Žlabur, Jasmina Martinec
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma
/ Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 835-838
ISBN
9789537878016
Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
plod smokve; predtretman; blanširanje; sulfitiranje; sušenje
(fig fruits; pre-treatment; blanching; sulfuring; drying)
Sažetak
Plod jednorotke bijele smokve (Ficus carica L.) sorte Zamorčica bio je sušen u elementarnom (tankom) sloju u sušnici na temperaturi radnog medija (zraka) raspona od 60°C. Plodovi su prije sušenja podvrgnuti različitim predtretmenima: blanširani, blanširani i sulfitirani. Osim toga sušena je skupina netretiranih plodova. Primjenom blanširanja i sulfitiranja vrijeme sušenja je skraćeno za 75, 71 %, a primjenom samog blanširanja za 35, 31 % u odnosu na sušenje netretiranog ploda smokve sorte Zamorčica. Vrijeme sušenja blanširanog i sulfitiranog ploda kraće je za 62, 46 % u odnosu na vrijeme sušenja blanširanog ploda smokve sorte Zamorčica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1652017-0585 - Identifikacija samooporavljivih procesa u biološkim materijalima (Pliestić, Stjepan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Voća
(autor)
Ante Galić
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)