Pregled bibliografske jedinice broj: 571317
Količina vitamina C u dva stadija zrelosti ploda paprike
Količina vitamina C u dva stadija zrelosti ploda paprike // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 396-399 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 571317 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina vitamina C u dva stadija zrelosti ploda paprike
(Amount of vitamin C in two maturity stages of pepper fruit)
Autori
Dobričević Nadica ; Voća Sandra ; Šic Žlabur Jana ; Benko Božidar ; Pliestić Stjepan ; Galić Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 396-399
ISBN
9789537878016
Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Capsicum annuum L.; kultivari paprike; tržna zrelost; fiziološka zrelost; askorbinska kiselina
(Capsicum annuum L.; sweet pepper cultivars; consumption maturity; physiological maturity; ascorbic acid)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi količinu vitamina C u dva stadija zrelosti paprike. Određen je udio suhe tvari te količina vitamina C u svježoj i suhoj tvari. Udio suhe tvari u plodovima testiranih kultivara u stadiju tržne zrelosti ploda bio je u rasponu od 5, 85 % do 7, 26 %, dok je u stadiju fiziološke zrelosti bio u rasponu od 8, 50 % do 8, 91 %. Količina vitamina C je kod različitih kultivara u stadiju tržne zrelosti varirala od 71, 82 do 139, 44 mg na 100g svježeg ploda. Zabilježen je značajan porast količine vitamina C pri prijelazu iz tržne u fiziološku zrelost u kojoj je ona kod različitih kultivara bila u rasponu od 152, 91 do 221, 83 mg na100 g svježeg ploda. Pri prijelazu iz tržne u fiziološku zrelost dolazi do povećanja udjela suhe tvari te povećanja količine vitamina C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ante Galić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Božidar Benko
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)