Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 571317

Količina vitamina C u dva stadija zrelosti ploda paprike


Dobričević Nadica; Voća Sandra; Šic Žlabur Jana; Benko Božidar; Pliestić Stjepan; Galić Ante
Količina vitamina C u dva stadija zrelosti ploda paprike // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 396-399 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 571317 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina vitamina C u dva stadija zrelosti ploda paprike
(Amount of vitamin C in two maturity stages of pepper fruit)

Autori
Dobričević Nadica ; Voća Sandra ; Šic Žlabur Jana ; Benko Božidar ; Pliestić Stjepan ; Galić Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 396-399

ISBN
9789537878016

Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Capsicum annuum L.; kultivari paprike; tržna zrelost; fiziološka zrelost; askorbinska kiselina
(Capsicum annuum L.; sweet pepper cultivars; consumption maturity; physiological maturity; ascorbic acid)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi količinu vitamina C u dva stadija zrelosti paprike. Određen je udio suhe tvari te količina vitamina C u svježoj i suhoj tvari. Udio suhe tvari u plodovima testiranih kultivara u stadiju tržne zrelosti ploda bio je u rasponu od 5, 85 % do 7, 26 %, dok je u stadiju fiziološke zrelosti bio u rasponu od 8, 50 % do 8, 91 %. Količina vitamina C je kod različitih kultivara u stadiju tržne zrelosti varirala od 71, 82 do 139, 44 mg na 100g svježeg ploda. Zabilježen je značajan porast količine vitamina C pri prijelazu iz tržne u fiziološku zrelost u kojoj je ona kod različitih kultivara bila u rasponu od 152, 91 do 221, 83 mg na100 g svježeg ploda. Pri prijelazu iz tržne u fiziološku zrelost dolazi do povećanja udjela suhe tvari te povećanja količine vitamina C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju:

Dobričević Nadica; Voća Sandra; Šic Žlabur Jana; Benko Božidar; Pliestić Stjepan; Galić Ante
Količina vitamina C u dva stadija zrelosti ploda paprike // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 396-399 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Dobričević Nadica, Voća Sandra, Šic Žlabur Jana, Benko Božidar, Pliestić Stjepan & Galić Ante (2012) Količina vitamina C u dva stadija zrelosti ploda paprike. U: Pospišil Milan (ur.)Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, year = {2012}, pages = {396-399}, keywords = {Capsicum annuum L., kultivari paprike, tr\v{z}na zrelost, fiziolo\v{s}ka zrelost, askorbinska kiselina}, isbn = {9789537878016}, title = {Koli\v{c}ina vitamina C u dva stadija zrelosti ploda paprike}, keyword = {Capsicum annuum L., kultivari paprike, tr\v{z}na zrelost, fiziolo\v{s}ka zrelost, askorbinska kiselina}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, year = {2012}, pages = {396-399}, keywords = {Capsicum annuum L., sweet pepper cultivars, consumption maturity, physiological maturity, ascorbic acid}, isbn = {9789537878016}, title = {Amount of vitamin C in two maturity stages of pepper fruit}, keyword = {Capsicum annuum L., sweet pepper cultivars, consumption maturity, physiological maturity, ascorbic acid}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font