Pregled bibliografske jedinice broj: 571130
Utjecaj bakterizacije sjemena i kultivara na kemijski sastav lucerne (Medicago sativa L.)
Utjecaj bakterizacije sjemena i kultivara na kemijski sastav lucerne (Medicago sativa L.) // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija Agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 106-110 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 571130 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bakterizacije sjemena i kultivara na kemijski sastav lucerne (Medicago sativa L.)
(The effect of seed inoculation and cultivar on chemical properties of alfalfa (Medicago sativa L.))
Autori
Orehovački, Vesna ; Andreata-Koren, Marcela ; Sikora, Sanja ; Kvaternjak, Ivka ; Pintić-Pukec, Nataša ; Blažinkov, Mihaela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija Agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 106-110
Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozija Agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
lucerna ; kultivar ; bakterizacija ; Sinorhizobium meliloti
(alfalfa ; cultivar ; inoculation ; Sinorhizobium meliloti)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj bakterizacije pet sojeva S. meliloti (četiri autohtona i jedan referentni) na kemijski sastav dva kultivara lucerne (OS66 i Daisy). Istraživanje je provedeno 2010. godine u Križevcima na pet otkosa. Parametri kvalitete utvrđeni su na analizatoru NIRS Perten, DA 7200 u suhim uzorcima bez pripreme. Najveći udio bjelančevina i vlakana, a najmanji masti i pepela u lucerni ostvaren je bakterizacijom sojem 2011 u odnosu na ostale sojeve i kontrolu. Kultivar Daisy imao je veći udio bjelančevina, pepela i masti, a manji sirovih vlakana. Interakcija Daisy x 2011 imala je u većini otkosa najveći udio bjelančevina, srednji vlakana, te manji masti i pepela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780692-0558 - Korisne mikrobne zajednice u održivom uzgoju leguminoza (Sikora, Sanja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci
Profili:
Marcela Andreata-Koren
(autor)
Mihaela Blažinkov
(autor)
Sanja Sikora
(autor)
Nataša Pintić Pukec
(autor)
Ivka Kvaternjak
(autor)
Vesna Orehovački
(autor)