Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 569992

Bakterije roda Campylobacter spp. u primarnoj proizvodnji peradi u Republici Hrvatskoj


Horvatek Tomić, Danijela; Lohman Janković, Ivana; Prukner-Radovčić, Estella
Bakterije roda Campylobacter spp. u primarnoj proizvodnji peradi u Republici Hrvatskoj // Knjiga sažetaka
Zagreb, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 569992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bakterije roda Campylobacter spp. u primarnoj proizvodnji peradi u Republici Hrvatskoj
(Findings of Campylobacter spp. in primary poultry production in Croatia)

Autori
Horvatek Tomić, Danijela ; Lohman Janković, Ivana ; Prukner-Radovčić, Estella

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / - , 2011

Skup
Simpozij povodom dana prof. dr. sc. Frana Mihaljevića s međunarodnim sudjelovanjem "Sveobuhvatno zdravlje - ispravnost hrane i prevencija zoonoza"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 09.12.2011

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Campylobacter spp.; perad
(Campylobacter spp.; poultry)

Sažetak
Bolest u ljudi prouzročena bakterijama roda Campylobacter spp. predstavlja značajan problem javnog zdravstva diljem svijeta, s iznimnim sociološko-ekonomskim učinkom. Meso peradi smatra se glavnim izvorom termofilnih kampilobaktera, posebno ono svježe, a ljudi se najčešće zaraze prilikom pripreme ili jedući ga nedovoljno termički obrađenog. Smanjujući broj zaraženih jata peradi ili smanjujući broj bakterija na trupovima peradi u klaonici, smanjuje se i rizik za potrošače, a sve se to može učiniti primjenom strogih biosigurnosnih mjera u primarnoj peradarskoj proizvodnji. Bakterije roda Campylobacter često su neosjetljive na brojne antimikrobne tvari, što je posljedica nekontrolirane uporabe antibiotika, posebice u tovu pilića. Stoga, uporaba lijekova u peradarstvu mora biti ciljana i pod strogim nadzorom stručnjaka, a istraživanje osjetljivost na najčešće primjenjivane pripravke sustavno i temeljito.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531863-1857 - Nove mogućnosti suzbijanja bakterijskih infekcija peradi i drugih ptica (Prukner-Radovčić, Estella, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Horvatek Tomić, Danijela; Lohman Janković, Ivana; Prukner-Radovčić, Estella
Bakterije roda Campylobacter spp. u primarnoj proizvodnji peradi u Republici Hrvatskoj // Knjiga sažetaka
Zagreb, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Horvatek Tomić, D., Lohman Janković, I. & Prukner-Radovčić, E. (2011) Bakterije roda Campylobacter spp. u primarnoj proizvodnji peradi u Republici Hrvatskoj. U: Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Horvatek Tomi\'{c}, Danijela and Lohman Jankovi\'{c}, Ivana and Prukner-Radov\v{c}i\'{c}, Estella}, year = {2011}, pages = {13}, keywords = {Campylobacter spp., perad}, title = {Bakterije roda Campylobacter spp. u primarnoj proizvodnji peradi u Republici Hrvatskoj}, keyword = {Campylobacter spp., perad}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Horvatek Tomi\'{c}, Danijela and Lohman Jankovi\'{c}, Ivana and Prukner-Radov\v{c}i\'{c}, Estella}, year = {2011}, pages = {13}, keywords = {Campylobacter spp., poultry}, title = {Findings of Campylobacter spp. in primary poultry production in Croatia}, keyword = {Campylobacter spp., poultry}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font