Pregled bibliografske jedinice broj: 569772
Učinak dodatka selena u hranu na kakvoću mesa peradi
Učinak dodatka selena u hranu na kakvoću mesa peradi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 6; 435-442 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 569772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak dodatka selena u hranu na kakvoću mesa peradi
(The effect of added selenium to poultry meat quality)
Autori
Pušić, Ivan ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13
(2011), 6;
435-442
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
selen; kakvoća mesa peradi
(selenium; poultry meat quality)
Sažetak
Kakvoća mesa procjenjuje se na osnovi nekoliko objektivnih, uglavnom vanjskih obilježja. Pa su tako uz količinske pokazatelje tržišne i preradbene vrijednosti mesa, značajna i ona svojstva koja neposredno utječu na ocjenu njegove kakvoće, prvenstveno senzorička i tehnološko-preradbena svojstva . Jedan od prihvaćenih pristupa očuvanja navedenih svojstava mesa jest i dodatak antioksidansa, poput selena ili vitamina E, direktno u stočnu hranu ili tijekom tehnološkog procesa obrade. Brojna istraživanja potvrđuju pretpostavku kako upotreba organskog selena dovodi do povećanja ukupne količine selena u mesu peradi uz istovremeno povećanje senzoričkih, prehrambenih i preradbenih svojstava mesa u smislu očuvanja zdravstvene ispravnosti tijekom pohrane u različitim temperaturnim i vremenskim uvjetima. Meso peradi se pokazalo kao važan izvor selena u prehrani ljudi posebno u zemljopisnim područjima čija su tla siromašna selenom gdje se ubraja i područje Republike Hrvatske dok se u nekim područjima obavlja i gnojidba poljoprivrednih površina sa preparatima selena.
Izvorni jezik
Engleski
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb