Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 569772

Učinak dodatka selena u hranu na kakvoću mesa peradi


Pušić, Ivan; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Cvrtila Fleck, Željka
Učinak dodatka selena u hranu na kakvoću mesa peradi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 6; 435-442 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 569772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak dodatka selena u hranu na kakvoću mesa peradi
(The effect of added selenium to poultry meat quality)

Autori
Pušić, Ivan ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 13 (2011), 6; 435-442

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
selen; kakvoća mesa peradi
(selenium; poultry meat quality)

Sažetak
Kakvoća mesa procjenjuje se na osnovi nekoliko objektivnih, uglavnom vanjskih obilježja. Pa su tako uz količinske pokazatelje tržišne i preradbene vrijednosti mesa, značajna i ona svojstva koja neposredno utječu na ocjenu njegove kakvoće, prvenstveno senzorička i tehnološko-preradbena svojstva . Jedan od prihvaćenih pristupa očuvanja navedenih svojstava mesa jest i dodatak antioksidansa, poput selena ili vitamina E, direktno u stočnu hranu ili tijekom tehnološkog procesa obrade. Brojna istraživanja potvrđuju pretpostavku kako upotreba organskog selena dovodi do povećanja ukupne količine selena u mesu peradi uz istovremeno povećanje senzoričkih, prehrambenih i preradbenih svojstava mesa u smislu očuvanja zdravstvene ispravnosti tijekom pohrane u različitim temperaturnim i vremenskim uvjetima. Meso peradi se pokazalo kao važan izvor selena u prehrani ljudi posebno u zemljopisnim područjima čija su tla siromašna selenom gdje se ubraja i područje Republike Hrvatske dok se u nekim područjima obavlja i gnojidba poljoprivrednih površina sa preparatima selena.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Bela Njari (autor)

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pušić, Ivan; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Cvrtila Fleck, Željka
Učinak dodatka selena u hranu na kakvoću mesa peradi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (2011), 6; 435-442 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Pušić, I., Kozačinski, L., Njari, B. & Cvrtila Fleck, Ž. (2011) Učinak dodatka selena u hranu na kakvoću mesa peradi. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 13 (6), 435-442.
@article{article, author = {Pu\v{s}i\'{c}, Ivan and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka}, year = {2011}, pages = {435-442}, keywords = {selen, kakvo\'{c}a mesa peradi}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {U\v{c}inak dodatka selena u hranu na kakvo\'{c}u mesa peradi}, keyword = {selen, kakvo\'{c}a mesa peradi} }
@article{article, author = {Pu\v{s}i\'{c}, Ivan and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka}, year = {2011}, pages = {435-442}, keywords = {selenium, poultry meat quality}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {13}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {The effect of added selenium to poultry meat quality}, keyword = {selenium, poultry meat quality} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font