Pregled bibliografske jedinice broj: 569735
Fenotipske karakteristike autohtonih sojeva simbioznih fiksatora dušika boba (Vicia faba L.)
Fenotipske karakteristike autohtonih sojeva simbioznih fiksatora dušika boba (Vicia faba L.), 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 569735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenotipske karakteristike autohtonih sojeva simbioznih fiksatora dušika boba (Vicia faba L.)
(Phenotypic characterization of indigenous faba bean (Vicia faba L.) rhizobial strains)
Autori
Matošić, Stefan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2011
Stranica
22
Mentor
Blažinkov, Mihaela
Ključne riječi
simbiozna fiksacija dušika; R. leguminosarum bv. viciae; bob; fenotipska karakterizacija sojeva
(symbiotic nitrogen fixation; R. leguminosarum bv. viciae; faba bean; phenotypic characterization of strains)
Sažetak
Simbiozni fiksatori dušika značajno se razlikuju u svojim genotipskim i fenotipskim karakteristikama, te u simbioznoj učinkoviti. Ispitivanje navedenih karakeristika nužno jer se simbozni fiksatori dušika primjenjuju u praksi putem predsjetveme bakterizacije te je u svrhu proizvodnje inokuluma potrebno odabrati sojeve koji su najučinkovitiji i najprikadniji za primjenu u poljoprivednoj proizvodnji. Cilj istraživanja je utvrditi rast autohtonih sojeva Rhizobiom leguminosrum bv viciae koji su izolirani iz boba na različitim koncentracijama NaCl, izvorima ugljikohidrata, povišenim temperaturam i pH vrijednostima. Ovim istraživanjima utvrđeno je kako se autohtoni sojevi razlikuju u svojim fenotipskim karakteristikama. Rezultati ovih istraživanja pokazuju osjetljivost autohtonih sojeva R. leguminosrum bv viciae boba na povišene koncentracije soli I povišene temperature. Naime samo je autohtoni soj M7 imao dobar I djelomičan rast na svim koncentacijama soli, a na povišenim temperaturama autohtoni sojevi nisu imali rast. Svi sojevi su dobro rasli na manitolu, saharozi i laktozi. Na povišenim temperaturama jedini je rastao referentni soj 1001 na 37°C. Sojevi ne preferiraju izrazito kisele ili alkalne sredine, što je pH bliži 7 rast sojeva je bolji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780692-0558 - Korisne mikrobne zajednice u održivom uzgoju leguminoza (Sikora, Sanja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mihaela Blažinkov
(mentor)