Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 569589

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i teksturalna svojstava suspenzija škroba pšenice


Vidić, Bože; Vukušić, Tomislava; Ljubić Herceg, Ivana; Šubarić, Drago; Ačkar, Đurđica; Brnčić, Mladen; Rimac Brnčić, Suzana; Režek Jambrak, Anet; Karlović, Sven; Herceg, Zoran
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i teksturalna svojstava suspenzija škroba pšenice // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (2011), 3-4; 134-140 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 569589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i teksturalna svojstava suspenzija škroba pšenice
(Influence of High Intensity Ultrasound on Physical and Textural Properties of Wheat Starch)

Autori
Vidić, Bože ; Vukušić, Tomislava ; Ljubić Herceg, Ivana ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Brnčić, Mladen ; Rimac Brnčić, Suzana ; Režek Jambrak, Anet ; Karlović, Sven ; Herceg, Zoran

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 6 (2011), 3-4; 134-140

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta ; pšenični škrob ; fi zikalna i teksturalna svojstva škroba
(high intensity ultrasound ; wheat starch ; physical and textural properties)

Sažetak
Svrha ovog rada je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fi zikalna i teksturalna svojstava suspenzija škroba pšenice. Ispitivane suspenzije pripremljene su sa 10 % pšeničnog škroba te su neposredno nakon pripreme tretirane ultrazvukom. Sva ispitivanja provedena su prije i nakon ultrazvučne obrade u ultrazvučnoj kupelji frekvencije 22 kHz, nominalne snage 150 W te ultrazvučnom sondom frekvencije 24 kHz, nominalne snage 100, 300 i 400 W. Vrijeme ultrazvučne obrade svih uzoraka bilo je 15 i 30 minuta. Određena su teksturalna svojstava suspenzija pšeničnog škroba, kapacitet bubrenja (KB) i indeks topljivosti škrobova (IT). Tretman ultrazvukom uzrokovao je značajne promjene teksturalnih svojstava škrobnih gelova (elastičnosti, kohezivnosti, adhezivnosti i gumenosti), pri čemu je povećanje vremena ultrazvučne obrade modelnih suspenzija pšeničnog škroba dovelo do povećanja čvrstoće nastalih gelova. Kapacitet bubrenja i indeks topljivosti nakon obrade ultrazvukom visokog intenziteta povećavao se primjenom veće nominalne snage ultrazvuka i duljim vremenom obrade ultrazvukom. Najveći kapacitet bubrenja i indeks topljivosti pšeničnog škroba uočen je kod nominalne snage ultrazvuka od 300 W. Mikrografi ja modelnih suspenzija je pokazala narušavanje strukture i smanjenje veličine promatranih škrobnih granula primjenom ultrazvučne obrade.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Vidić, Bože; Vukušić, Tomislava; Ljubić Herceg, Ivana; Šubarić, Drago; Ačkar, Đurđica; Brnčić, Mladen; Rimac Brnčić, Suzana; Režek Jambrak, Anet; Karlović, Sven; Herceg, Zoran
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i teksturalna svojstava suspenzija škroba pšenice // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (2011), 3-4; 134-140 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Vidić, B., Vukušić, T., Ljubić Herceg, I., Šubarić, D., Ačkar, Đ., Brnčić, M., Rimac Brnčić, S., Režek Jambrak, A., Karlović, S. & Herceg, Z. (2011) Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i teksturalna svojstava suspenzija škroba pšenice. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (3-4), 134-140.
@article{article, author = {Vidi\'{c}, Bo\v{z}e and Vuku\v{s}i\'{c}, Tomislava and Ljubi\'{c} Herceg, Ivana and \v{S}ubari\'{c}, Drago and A\v{c}kar, \DJur\djica and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Rimac Brn\v{c}i\'{c}, Suzana and Re\v{z}ek Jambrak, Anet and Karlovi\'{c}, Sven and Herceg, Zoran}, year = {2011}, pages = {134-140}, keywords = {ultrazvuk visokog intenziteta, p\v{s}eni\v{c}ni \v{s}krob, fi zikalna i teksturalna svojstva \v{s}kroba}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {6}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i teksturalna svojstava suspenzija \v{s}kroba p\v{s}enice}, keyword = {ultrazvuk visokog intenziteta, p\v{s}eni\v{c}ni \v{s}krob, fi zikalna i teksturalna svojstva \v{s}kroba} }
@article{article, author = {Vidi\'{c}, Bo\v{z}e and Vuku\v{s}i\'{c}, Tomislava and Ljubi\'{c} Herceg, Ivana and \v{S}ubari\'{c}, Drago and A\v{c}kar, \DJur\djica and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Rimac Brn\v{c}i\'{c}, Suzana and Re\v{z}ek Jambrak, Anet and Karlovi\'{c}, Sven and Herceg, Zoran}, year = {2011}, pages = {134-140}, keywords = {high intensity ultrasound, wheat starch, physical and textural properties}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {6}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Influence of High Intensity Ultrasound on Physical and Textural Properties of Wheat Starch}, keyword = {high intensity ultrasound, wheat starch, physical and textural properties} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font