Pregled bibliografske jedinice broj: 569495
Prerada i čuvanje voća u kućanstvu
Prerada i čuvanje voća u kućanstvu, 2011. (popularni rad).
CROSBI ID: 569495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prerada i čuvanje voća u kućanstvu
(Processing and storing of fruit at home)
Autori
Voća, Sandra
Izvornik
Gospodarski list
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2011
Ključne riječi
prerada voća; skladištenje voća
(fruit processing; storing of fruit)
Sažetak
Voće ima posebnu važnost u zdravoj prehrani zahvaljujući kemijskom sastavu i senzoričkim vrijednostima. Svježi plodovi voća sadrže mnoštvo vitamina, minerala, ugljikohidrata i bjelančevina. Osim navedenih spojeva sadrže i velike količine vode. Zbog tako visokog postotka vode plodovi voća zahtijevaju posebnu pažnju tijekom skladištenja, kako bi očuvale nutritivne i senzoričke karakteristike. Neposredno nakon berbe potrebno je rashladiti ubrano voće iz razloga što se hlađenjem plodova usporava proces zrenja i smanjuje mogućnost pojave pojedinih fizioloških bolesti. Taj proces hlađenja potrebno je provesti u što kraćem periodu od trenutka berbe. Osim skladištenja, voće se može konzervirati i prerađivati na različite načine. Konzerviranje obuhvaća različite procese i postupke kojima je cilj produženje trajnosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Plodovi voća mogu se preraditi u sok, vino, ocat, likere, džem, kompot, kašu, kao i sušiti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija