Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 569488

Čimbenici varijabilnosti proizvodnje i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka


Sajko, Matutinović, Lidija
Čimbenici varijabilnosti proizvodnje i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 569488 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Čimbenici varijabilnosti proizvodnje i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka
(Factors of variability of production and chemical composition of sheep milk)

Autori
Sajko, Matutinović, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.01

Godina
2012

Stranica
35

Mentor
Pavić, Vesna

Ključne riječi
ovčje mlijeko; sastav i kvaliteta mlijeka; Dalmatinska zagora; godina; sezona; stadij laktacije; dalmatinska pramenka
(sheep milk; composition and milk quality; Dalmatian hinterland; year; season; stage of lactation; Dalmatian pramenka)

Sažetak
Kako se u Dalmaciji u posljednjih nekoliko godina, osim za proizvodnju mesa, ovce sve više uzgajaju radi dobivanja mlijeka koje se koristi u proizvodnji tradicijskih sireva, cilj ovog rada bio je prikazati čimbenike koji utječu na sastav i kakvoću ovčjeg mlijeka. Također, cilj je bio utvrditi prosječne vrijednosti i kretanja vrijednosti parametara: sadržaja mliječne masti, °SH, pH-vrijednosti, gustoće, točke ledišta u zbirnom ovčjem mlijeku prikupljenom s područja Dalmatinske zagore. Tijekom četiri godine prikupljeno je i ispitano 215 zbirnih uzoraka mlijeka dalmatinske pramenke. Utvrđeno je da je godina proizvodnje imala značajan utjecaj (P<0, 05) na sadržaj mliječne masti, °SH, pH i gustoću mlijeka. Sezona je značajno utjecala na sve istraživane parametre, a stadij laktacije imao je značajan utjecaj (P<0, 05) na sadržaj mliječne masti, pH, gustoću te točku ledišta ovčjeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Pavić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sajko, Matutinović, Lidija
Čimbenici varijabilnosti proizvodnje i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Sajko, Matutinović, Lidija (2012) 'Čimbenici varijabilnosti proizvodnje i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {ov\v{c}je mlijeko, sastav i kvaliteta mlijeka, Dalmatinska zagora, godina, sezona, stadij laktacije, dalmatinska pramenka}, title = {\v{C}imbenici varijabilnosti proizvodnje i kemijskog sastava ov\v{c}jeg mlijeka}, keyword = {ov\v{c}je mlijeko, sastav i kvaliteta mlijeka, Dalmatinska zagora, godina, sezona, stadij laktacije, dalmatinska pramenka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {sheep milk, composition and milk quality, Dalmatian hinterland, year, season, stage of lactation, Dalmatian pramenka}, title = {Factors of variability of production and chemical composition of sheep milk}, keyword = {sheep milk, composition and milk quality, Dalmatian hinterland, year, season, stage of lactation, Dalmatian pramenka}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font