Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 569482

Priručnik za vježbe iz modula Prerada voća i povrća


Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Šic Žlabur, Jana
Priručnik za vježbe iz modula Prerada voća i povrća
Zagreb: Web stranica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2011


CROSBI ID: 569482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priručnik za vježbe iz modula Prerada voća i povrća
(Handbook for exercises in the module Fruit and vegetables)

Autori
Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Šic Žlabur, Jana

Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)

Izdavač
Web stranica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2011

Stranica
51

ISBN
978-953-6135-98-1

Ključne riječi
mehanički sastav; kemijski sastav; procesi prerade voća i povrća
(mechanical composition; chemical composition; processing of fruits and vegetables)

Sažetak
Skripta daje osnovni pregled procjene kvalitete neke sirovine. Osim određivanja osnovnog mehaničkog i kemijskog sastava, u skripti su opisane i pojedine specifične metode ovisno o vrsti potrebne analize (polarimetrija, refraktometrija, acidimetrija, destilacija i areometrija). Daje se uvid u niz analiza koje su specifične za tehnologiju prerade voća i povrća i važan su indikator uspješnosti provedenog postupka. Tako će se kvaliteta osušenog proizvoda provjeriti indeksom rehidracije. Prerada voća i povrća uključuje i pojam konzerviranja. Pri konzerviranju često se koristi natrijev klorid, čije se prisutstvo u konzerviranoj sirovini mora odrediti. U preradi sirovine koristi se termička obrada koja za cilj ima smanjenje enzimske aktivnosti, odnosno produljenje vijeka trajanja namirnice. U skripti je opisan test za određivanje vremena potrebnog za termičku obradu sirovine, a koji se provodi prije konzerviranja sušenjem, zamrzavanjem ili sterilizacijom. U skripti je analizirano i nekoliko prerađevina i poluprerađevina od voća i povrća te je tim vježbama dan uvid u tehnologiju prerade i očuvanje nutritivne kvalitete proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (autor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (autor)

Avatar Url Nadica Dobričević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Šic Žlabur, Jana
Priručnik za vježbe iz modula Prerada voća i povrća
Zagreb: Web stranica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2011
Voća, S., Dobričević, N. & Šic Žlabur, J. (2011) Priručnik za vježbe iz modula Prerada voća i povrća. Zagreb. Web stranica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
@unknown{unknown, author = {Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana}, year = {2011}, pages = {51}, keywords = {mehani\v{c}ki sastav, kemijski sastav, procesi prerade vo\'{c}a i povr\'{c}a}, isbn = {978-953-6135-98-1}, title = {Priru\v{c}nik za vje\v{z}be iz modula Prerada vo\'{c}a i povr\'{c}a}, keyword = {mehani\v{c}ki sastav, kemijski sastav, procesi prerade vo\'{c}a i povr\'{c}a}, publisher = {Web stranica Agronomskog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }
@unknown{unknown, author = {Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana}, year = {2011}, pages = {51}, keywords = {mechanical composition, chemical composition, processing of fruits and vegetables}, isbn = {978-953-6135-98-1}, title = {Handbook for exercises in the module Fruit and vegetables}, keyword = {mechanical composition, chemical composition, processing of fruits and vegetables}, publisher = {Web stranica Agronomskog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font