Pregled bibliografske jedinice broj: 569158
Fenotipska karakterizacija autohtonih sojeva Sinorizobium meliloti
Fenotipska karakterizacija autohtonih sojeva Sinorizobium meliloti, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 569158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenotipska karakterizacija autohtonih sojeva Sinorizobium meliloti
(Phenotypic characterization of indigenous Sinorhizobium meliloti strains)
Autori
Vrbanec, Darija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2009
Stranica
23
Mentor
Blažinkov, Mihaela
Ključne riječi
simbiozna fiksacija dušika; sojevi Sinorhizobium meliloti; lucerna; fenotipska karakterizacija sojeva
(symbiotic nitrogen fixation; Sinorhizobium meliloti strains; alfalfa; phenotypic characterization of strains)
Sažetak
Simbiozni odnos između kvržičnih bakterija Sinorhizobium meliloti i lucerne (Medicago sativa L.) omogućuje značajan unos biološki vezanog dušika u tlo. Prirodni proces simbiozne fiksacije dušika nastoji se sve više intenzivirati predsjetvenom bakterizacijom sjemena lucerne s učinkovitim sojevima S. meliloti. Bitan preduvjet za uspjeh predsjetvene bakterizacije lucerne je selekcija najkvalitetnijih sojeva S. meliloti koji su visoko učinkoviti i imaju i sposobnost adaptacije na određene ekološke uvjete. U svrhu selekcije najprikladnijih sojeva potrebno je poznavati njihova fenotipska i genotipska svojstva Cilj ovih istraživanja je utvrditi biokemijska i ekološka svojstva, te otpornost na antibiotike sedam autohtonih sojeva S. meliloti koji su izolirani sa različitih područja i tipova tla. Rezultati istraživanja potvrđuju kako ispitivani sojevi S. meliloti imaju različite fenotipske karakteristike u pogledu svih ispitivanih svojstava. Svi ispitivani sojevi pokazali su rast na celobiozi, manozi, meloiozi i galaktozi, a loš izvor ugljika za sve ispitivane sojeve su ugljikohidrati ksiloza, arabinoza, rafinoza. Ispitivani sojevi ne rastu na jako kiselom mediju od pH 3, većina ih ne raste niti na alkalnim sredinama od pH 10, no na blago kiseloj sredini pH 5 dobar rast imali su autohtoni sojevi Z21 i V11. Svi ispitivani sojevi nisu rasli na uvećanoj koncentraciji NaCl 2 %, no sojevi V11, Os6, Os5 i Z21 imali su dobar rast na povišenim koncentracijama NaCl od 0.5% i 1%. Potvrđena je raznolikost ispitivanih sojeva u sposobnosti rasta na temperaturama koje su više od optimalnih. Sojevi V11, C16 i Os4 uspješno rastu na povišenim temperaturama, a rast sojeva Os6 i Z21 vezan je uz optimalne temperature rasta za kvržične bakterije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780692-0558 - Korisne mikrobne zajednice u održivom uzgoju leguminoza (Sikora, Sanja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mihaela Blažinkov
(mentor)