Pregled bibliografske jedinice broj: 569154
Fiziološka karakterizacija autohtonih sojeva Rhizobium leguminosarum bv. viciae
Fiziološka karakterizacija autohtonih sojeva Rhizobium leguminosarum bv. viciae, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 569154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fiziološka karakterizacija autohtonih sojeva Rhizobium leguminosarum bv. viciae
(Physiological characterization of indigenous Rhizobium leguminosarum bv. viciae strains)
Autori
Gavran, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2009
Stranica
26
Mentor
Blažinkov, Mihaela
Ključne riječi
simbiozna fiksacija dušika; R. leguminosarum bv. viciae; grašak; fiziološka karakterizacija sojeva
(symbiotic nitrogen fixation; R.leguminosarum bv. viciae; field pea; physiological characterization of strains)
Sažetak
Prirodne populacije simbioznaih fiksatora dušika značajno se razlikuju u svojim genotipskim, fenotipskim karakteristikama i simbioznaoj učinkovitosti, stoga je ispitivanje navedenih sojeva značajno za njihovu selekciju. Cilj ovih istraživanja je procijeniti rast autohtonih sojeva R. leguminosarum bv. viciae te referentnog soja 1001 na različitim temperaturama rasta, pH vrijednostima, koncentracijama NaCl te utvrditi njihovu sposobnosti iskorištavanja različitih izvora ugljikohidrata. Rezultati istraživanja pokazuju da ugljikohidrati fruktoza i ksiloza su loši izvori ugljika za ispitivane sojeve R. leguminosarum bv. viciae jer nije utvrđen rast niti jednog soja na spomenutim ugljikohidratima, dok su svi ispitivani sojevi su pored manitola pokazali rast na celobiozi i sorbitolu. Sojevi Kž 25 i 1001 imali su odličan rast na višim temperaturama od 37°C i 40°C, odnosno navedeni sojevi uspješno rastu na povišenim temperaturama, a sojevi Kž 18, Kž 201, Kž 22, Kž 24 nisu imali rast na višim temperaturama. Utvrđeno je da ispitivani sojevi ne rastu na izrazito kiselim i alkalnim sredinama. Rezultati ukazuju na rast svih ispitivanih sojeva osim Kž 201 pri koncentraciji NaCl 0.5%, ali na koncentaraciji soli od 2% koja višestruko veća od optimalne nije bilo rasta niti jednog soja. Ispitivanjem je utvrđeno da ispitivani sojevi R. leguminosarum bv. viciae imaju različite fiziološke karakteristike na osnovu svih ispitivanih svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780692-0558 - Korisne mikrobne zajednice u održivom uzgoju leguminoza (Sikora, Sanja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mihaela Blažinkov
(mentor)