Pregled bibliografske jedinice broj: 569153
Fenotipska karakterizacija sojeva Rhizobium leguminosarum bv. trifolii
Fenotipska karakterizacija sojeva Rhizobium leguminosarum bv. trifolii, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 569153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenotipska karakterizacija sojeva Rhizobium leguminosarum bv. trifolii
(Phenotypic characterization of Rhizobium leguminosarum bv. trifolii strains)
Autori
Chiomento, Đurđica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.07
Godina
2010
Stranica
21
Mentor
Blažinkov, Mihaela
Ključne riječi
simbiozna fiksacija dušika; sojevi Rhizobium leguminosarum bv. trifolii; crvena djetelina; fenotipska karakterizacija sojeva
(symbiotic nitrogen fixation; Rhizobium leguminosarum bv. trifolii strains; red clover; phenotypic characterization of strains)
Sažetak
Dušik je glavni limitirajući element, a zbog ekonomske neisplativosti i ekološke neprihvatljivosti obilne upotrebe mineralnih dušičnih gnojiva, potrebno je naći alternativne izvore dušika. Simbiozni odnos između kvržičnih bakterija R.leguminosarum bv. trifolii i crvene djeteline Trifolium pratense L. omogućuje značajan unos biološki vezanog dušika u tlo. Navedeni simbiozni odnos nastoji se u poljoprivrednoj praksi intenzivirati putem agrotehničke mjere predsjetvene bakterizacije djeteline. Bitan preduvjet za uspjeh predsjetvene bakterizacije crvene djeteline je selekcija najkvalitetnijih sojeva R.leguminosarum bv. trifolii koji su visoko učinkoviti i imaju sposobnost adaptacije na određene ekološke uvijete. U svrhu selekcije najprikladnijih sojeva potrebno je poznavati njihova fenotipska i genotipska svojstva. Cilj ovih israživaja je procjeniti rast tj. svojstva šest autohtonih sojeva i četri referentna soja Rhizobium leguminosarum bv. trifolii na povišenim koncentracijama soli, temperaturama i pH vrijednostima te njihovu sposobnost usvajanja različitih izvora šećera. Rezultatima istraživanja potvrđeno je da se ispitivani sojevi razlikuju u iskorištavanju šećera. Pojedini sojevi pokazali su rast na glukozi, fruktozi, saharozi, maltozi, laktozi, ksilozi, galaktozi, a nepovoljan izvor ugljika za skoro sojeve su ugljikohidrati arabinoza i rafinaza-pentahidrat. U pogledu utjecaja reakcije sredine, utvrđeno je da ispitivani sojevi ne rastu na jako kiselom mediju od pH 4, 5., a dobar rast skoro svi sojevi imaju u blago lužnatoj sredini pri pH 8 i blago kiseloj sredini pri pH 5, 5 . Utvrđena je znatna osjetljivost ispitivanih sojeva R. leguminosarum bv. trifolii na povišen sadržaj soli kao i povišenih temperatura. Većina ispitivanih autohtonih i referentnih sojeva nije rasla na povišenim koncentracijama soli od 1%, 1, 5% i 2% NaCl kao ni na temperaturama rasta od 37 °C i 42 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780692-0558 - Korisne mikrobne zajednice u održivom uzgoju leguminoza (Sikora, Sanja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mihaela Blažinkov
(mentor)