Pregled bibliografske jedinice broj: 568176
Destilacija kapljevite smjese etanol-voda
Destilacija kapljevite smjese etanol-voda, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 568176 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Destilacija kapljevite smjese etanol-voda
(Destilation of liquis mixture of ethanol-water)
Autori
Mirela Šabaškić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.12
Godina
2011
Stranica
83
Mentor
Tripalo, Branko
Ključne riječi
destilacija; kaljevina; etanol; voda
(destilation; liquis; ethanol; water)
Sažetak
Destilacija je tehnološka operacija kojom se kapljevita smjesa hlapivih komponenata isparavanjem i naknadnim ukapljivanjem para razdvaja na relativno čiste komponente. zasniva na različitoj hlapivosti komponenata smjese kod iste temperature. U ovom radu opisana je i provedena destilacija 30%, 40% i 50%-tne otopine etanola. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti gustoću destilata, koncentraciju etanola te iskorištenje destilacione kolone. Gustoću odredimo pomoću uređaja za mjerenje gustoće, a iskorištenje destilacione kolone odredimo grafički McCabe-Thieleovim postupkom. Najbolje rezultate dobili smo kod destilacije koje je provedena na temperaturi koja je najbliža temperaturi vrelišta etanola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branko Tripalo
(mentor)