Pregled bibliografske jedinice broj: 567998
Analiza uticaja režima obrade na aritmetičku hrapavost obrađene površine pri čeonom glodanju
Analiza uticaja režima obrade na aritmetičku hrapavost obrađene površine pri čeonom glodanju // Zbornik radova Fakulteta tehničkih nauka (Novi Sad), 26 (2011), 6; 1311-1314 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 567998 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza uticaja režima obrade na aritmetičku hrapavost obrađene površine pri čeonom glodanju
(THE ANALYSIS INFLUENCE OF CUTTING CONDITIONS ON ARITHMETIC SURFACE ROUGHNESS IN FACE MILLING)
Autori
Ćirković, Nemanja ; Hadžistević, Miodrag ; Jurković, Zoran
Izvornik
Zbornik radova Fakulteta tehničkih nauka (Novi Sad) (0350-428X) 26
(2011), 6;
1311-1314
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Hrapavost; Planiranje eksperimenta; Čeono glodanje
(Surface roughness; Design of Experiments; Face milling)
Sažetak
Hrapavost obuhvata mikro-geometrijske nepravilnosti površina koje nastaju kao posledica oblika alata i režima rezanja, osobina materijala alata i materijala radnog predmeta. Obrada glodanjem spada u grupu obrada sa velikom produktivnošću. Samo čeono glodanje je vrlo dinamičan proces i na konačnu površinsku hrapavost utiče veliki broj faktora. Veliku važnost zbog ovih činjenica ima planiranje eksperimenta, i kontrola i variranje režima obrade, radi dobijanja željene konačne površinske hrapavosti. Ovaj rad predstavlja opšti pregled Centralnog kompozicionog plana, i demonstrira kako se on koristi u dizajniranju proizvoda sa minimumom troškova i vremena.
Izvorni jezik
Srp
Znanstvena područja
Strojarstvo