Pregled bibliografske jedinice broj: 567809
Priprava supstituiranih imidazolijevih i piridinijevih kvaternih soli, potencijalnih ionskih tekućina
Priprava supstituiranih imidazolijevih i piridinijevih kvaternih soli, potencijalnih ionskih tekućina // Zbornik radova i sažetaka / Tomas, Srećko ; Hasenay, Damir (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008. (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 567809 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava supstituiranih imidazolijevih i piridinijevih kvaternih soli, potencijalnih ionskih tekućina
(Synthesis of substituted imidazolium and pyridinium quaternary salts, potential ionic liquids)
Autori
Nižić, Iva ; Radoš, Ivan ; Burić, Petra ; Cvjetko, Marina ; Vorkapić-Furač, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka
/ Tomas, Srećko ; Hasenay, Damir - Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008
ISBN
978-953-7005-17-7
Skup
XII Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.09.2008. - 19.09.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
1-(3-aminopropyl)imidazole; Ionic liquids; Quaternization
(1-(3-aminopropil)imidazol; ionske tekućine; kvaternizacija)
Sažetak
Posljednjih je godina sve veća pozornost znanstvenika usmjerena k ionskim tekućinama, tzv. „zelenim“ otapalima, kao potencijalnoj zamjeni za hlapljiva organska otapala. Njihova jedinstvena svojstva poput neznatne hlapljivosti, velike sposobnosti otapanja, velike toplinske, kemijske i elektrokemijske stabilnosti te posebice što nisu zapaljive, čine ih prikladnima za raznovrsnu uporabu u sintetskoj organskoj i anorganskoj kemiji. Većina ionskih tekućina su 1, 3-dialkilimidazolijeve i 1-alkilpiridinijeve soli. U ovom je radu pripravljena serija novih kvaternih soli 1-(3-aminopropil)imidazola i 3-metilpiridina reakcijom kvaternizacije s različitim halogenalkanima, i to primjenom uobičajenih sintetskih postupaka te mikrovalnog zračenja. Neke su od tih soli ionske tekućine, jer se tale ispod 100 ºC i u tekućem su stanju, dok su ostale krutine i tale se pri višim temperaturama. Strukture novih, do sada neobjavljenih spojeva, određene su pomoću podataka dobivenih snimanjem IR-, 1H- i 13C-NMR spektara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Vorkapić-Furač
(autor)
Ivan Radoš
(autor)
Marina Cvjetko Bubalo
(autor)
Iva Pavlović
(autor)
Petra Burić
(autor)