Pregled bibliografske jedinice broj: 566481
Hranidbena vrijednost cvjetače
Hranidbena vrijednost cvjetače, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 566481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena vrijednost cvjetače
(Nutritional value of cauliflower)
Autori
Marasović, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.10
Godina
2011
Stranica
18
Mentor
Fabek, Sanja
Ključne riječi
Brassica oleracea var. botrytis; boja cvata; mineralne tvari; fitotvari
(Brassica oleracea var. botrytis; curd color; minerals; phytochemicals)
Sažetak
Hranidbena vrijednost povrća, osim u energetskom sadržaju, očituje se i u prisutnim mineralima, vitaminima te fitotvarima koji su osnova za održavanje zdravog i dobro ishranjenog stanja ljudskog organizma. Cvjetača (Brassica oleracea var. botrytis L.) je popularna dijetetska povrtna vrsta iz porodice krstašica koja obiluje vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, magnezijem, manganom, selenom i indol-3-karbinolom. Iako potrošači preferiraju cvjetaču bijelog cvata, na tržištu su prisutne i obojene sorte koje se razlikuju sastavom hranjivih tvari. Sorte cvjetače obojenog cvata ističu se višim vrijednostima suhe tvari, ukupnih šećera, karotenoida i polifenola. Cvjetača se koristi u svježem stanju ili se konzervira zamrzavanjem i mariniranjem. U pripremi cvjetače preporučuje se kratka termička obrada kako bi se najbolje očuvale sve hranjive tvari cvjetače i poboljšala njihova iskoristivost u organizmu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)