Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 566481

Hranidbena vrijednost cvjetače


Marasović, Martina
Hranidbena vrijednost cvjetače, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 566481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena vrijednost cvjetače
(Nutritional value of cauliflower)

Autori
Marasović, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.10

Godina
2011

Stranica
18

Mentor
Fabek, Sanja

Ključne riječi
Brassica oleracea var. botrytis; boja cvata; mineralne tvari; fitotvari
(Brassica oleracea var. botrytis; curd color; minerals; phytochemicals)

Sažetak
Hranidbena vrijednost povrća, osim u energetskom sadržaju, očituje se i u prisutnim mineralima, vitaminima te fitotvarima koji su osnova za održavanje zdravog i dobro ishranjenog stanja ljudskog organizma. Cvjetača (Brassica oleracea var. botrytis L.) je popularna dijetetska povrtna vrsta iz porodice krstašica koja obiluje vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, magnezijem, manganom, selenom i indol-3-karbinolom. Iako potrošači preferiraju cvjetaču bijelog cvata, na tržištu su prisutne i obojene sorte koje se razlikuju sastavom hranjivih tvari. Sorte cvjetače obojenog cvata ističu se višim vrijednostima suhe tvari, ukupnih šećera, karotenoida i polifenola. Cvjetača se koristi u svježem stanju ili se konzervira zamrzavanjem i mariniranjem. U pripremi cvjetače preporučuje se kratka termička obrada kako bi se najbolje očuvale sve hranjive tvari cvjetače i poboljšala njihova iskoristivost u organizmu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marasović, Martina
Hranidbena vrijednost cvjetače, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Marasović, M. (2011) 'Hranidbena vrijednost cvjetače', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marasovi\'{c}, Martina}, year = {2011}, pages = {18}, keywords = {Brassica oleracea var. botrytis, boja cvata, mineralne tvari, fitotvari}, title = {Hranidbena vrijednost cvjeta\v{c}e}, keyword = {Brassica oleracea var. botrytis, boja cvata, mineralne tvari, fitotvari}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marasovi\'{c}, Martina}, year = {2011}, pages = {18}, keywords = {Brassica oleracea var. botrytis, curd color, minerals, phytochemicals}, title = {Nutritional value of cauliflower}, keyword = {Brassica oleracea var. botrytis, curd color, minerals, phytochemicals}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font