Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 565564

Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kakvoću pšenica s područja Međimurja i Slavonije (žetva 2009.-2011.)


Horvat-Štefulj, Zvijezdana
Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kakvoću pšenica s područja Međimurja i Slavonije (žetva 2009.-2011.), 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 565564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kakvoću pšenica s područja Međimurja i Slavonije (žetva 2009.-2011.)
(Climate change impacts on the technological quality of wheat from Međimurje and Slavonija area (harvest 2009-2011))

Autori
Horvat-Štefulj, Zvijezdana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.12

Godina
2011

Stranica
72

Mentor
Ćurić, Duška

Ključne riječi
količina padalina; pšenica; reološka svojstva tijesta; tehnološka kakvoća; temperatura
(precipitation; wheat; dough rheology; temperature)

Sažetak
Svrha ovog istraživanja je bila ispitati kako klimatske promjene u vrijeme žetve utječu na tehnološku kakvoću pšenica sa područja Međimurja (Čakovec) i Slavonije (Virovitica i Đakovo) koju su Čakovečki mlinovi d.d. zaprimili i uskladištili od početka srpnja 2009. do kraja rujna 2011. Određena su fizikalna i kemijska svojstva pšenice i prikupljeni su podaci o prosječnim temperaturama i količinama padalina za vrijeme žetve od Državnog hidrometeorološkog zavoda u Zagrebu. Statističkom obradom dobiveni su značajni koeficijenti korelacije između prosječne temperature kao i prosječne količine padalina sa parametarima tehnološke kakvoće pšenice za sve mikrolokacije kroz tri ispitivane godine. Rezultati istraživanja ukazuju da je prosječna temperatura u vrijeme žetve u Čakovcu od 2009. do 2011. za miješane sorte pšenice u korelaciji sa reološkim svojstvima tijesta koja ovise o količini proteina u pšenici, dok je kod čistih sorti uočen i dodatan utjecaj temperature na količinu primjesa. Količina padalina je u korelaciji s hektolitarskom masom, količinom proteina (glutena) i s rastezljivosti tijesta. Kod pšenica iz Virovitice u istom razdoblju utvrđena je značajna korelacija prosječne temperature i količine primjesa, količine i kvalitete proteina, aktivnosti α-amilaze i reoloških svojstava tijesta. Korelacije su utvrđene između količine padalina sa količinom glutena i primjesa kao i reologije tijesta. Kod pšenica iz Đakova također je utvrđena korelacija između temperature i količine padalina s količinom primjesa i proteina te reoloških svojstava tijesta. Stoga je uvjete skladištenja i prerade pšenice potrebno prilagoditi kako bi se dobilo brašno odgovarajuće namjene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Duška Ćurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat-Štefulj, Zvijezdana
Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kakvoću pšenica s područja Međimurja i Slavonije (žetva 2009.-2011.), 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Horvat-Štefulj, Z. (2011) 'Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kakvoću pšenica s područja Međimurja i Slavonije (žetva 2009.-2011.)', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat-\v{S}tefulj, Zvijezdana}, year = {2011}, pages = {72}, keywords = {koli\v{c}ina padalina, p\v{s}enica, reolo\v{s}ka svojstva tijesta, tehnolo\v{s}ka kakvo\'{c}a, temperatura}, title = {Utjecaj klimatskih promjena na tehnolo\v{s}ku kakvo\'{c}u p\v{s}enica s podru\v{c}ja Me\djimurja i Slavonije (\v{z}etva 2009.-2011.)}, keyword = {koli\v{c}ina padalina, p\v{s}enica, reolo\v{s}ka svojstva tijesta, tehnolo\v{s}ka kakvo\'{c}a, temperatura}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat-\v{S}tefulj, Zvijezdana}, year = {2011}, pages = {72}, keywords = {precipitation, wheat, dough rheology, temperature}, title = {Climate change impacts on the technological quality of wheat from Me\djimurje and Slavonija area (harvest 2009-2011)}, keyword = {precipitation, wheat, dough rheology, temperature}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font