Pregled bibliografske jedinice broj: 565564
Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kakvoću pšenica s područja Međimurja i Slavonije (žetva 2009.-2011.)
Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kakvoću pšenica s područja Međimurja i Slavonije (žetva 2009.-2011.), 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 565564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kakvoću pšenica s područja Međimurja i Slavonije (žetva 2009.-2011.)
(Climate change impacts on the technological quality of wheat from Međimurje and Slavonija area (harvest 2009-2011))
Autori
Horvat-Štefulj, Zvijezdana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.12
Godina
2011
Stranica
72
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
količina padalina; pšenica; reološka svojstva tijesta; tehnološka kakvoća; temperatura
(precipitation; wheat; dough rheology; temperature)
Sažetak
Svrha ovog istraživanja je bila ispitati kako klimatske promjene u vrijeme žetve utječu na tehnološku kakvoću pšenica sa područja Međimurja (Čakovec) i Slavonije (Virovitica i Đakovo) koju su Čakovečki mlinovi d.d. zaprimili i uskladištili od početka srpnja 2009. do kraja rujna 2011. Određena su fizikalna i kemijska svojstva pšenice i prikupljeni su podaci o prosječnim temperaturama i količinama padalina za vrijeme žetve od Državnog hidrometeorološkog zavoda u Zagrebu. Statističkom obradom dobiveni su značajni koeficijenti korelacije između prosječne temperature kao i prosječne količine padalina sa parametarima tehnološke kakvoće pšenice za sve mikrolokacije kroz tri ispitivane godine. Rezultati istraživanja ukazuju da je prosječna temperatura u vrijeme žetve u Čakovcu od 2009. do 2011. za miješane sorte pšenice u korelaciji sa reološkim svojstvima tijesta koja ovise o količini proteina u pšenici, dok je kod čistih sorti uočen i dodatan utjecaj temperature na količinu primjesa. Količina padalina je u korelaciji s hektolitarskom masom, količinom proteina (glutena) i s rastezljivosti tijesta. Kod pšenica iz Virovitice u istom razdoblju utvrđena je značajna korelacija prosječne temperature i količine primjesa, količine i kvalitete proteina, aktivnosti α-amilaze i reoloških svojstava tijesta. Korelacije su utvrđene između količine padalina sa količinom glutena i primjesa kao i reologije tijesta. Kod pšenica iz Đakova također je utvrđena korelacija između temperature i količine padalina s količinom primjesa i proteina te reoloških svojstava tijesta. Stoga je uvjete skladištenja i prerade pšenice potrebno prilagoditi kako bi se dobilo brašno odgovarajuće namjene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija