Pregled bibliografske jedinice broj: 565521
Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad
Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad // Croatian journal of food science and technology, 3 (2011), 2; 39-54 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 565521 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica
superkritičnim CO2 - pregledni rad
(Kinetic models for supercritical CO2 extraction of
oilseeds - a review)
Autori
Jokić, Stela ; Nagy, Bence ; Velić, Darko ; Bucić- Kojić, Ana ; Bilić, Mate
Izvornik
Croatian journal of food science and technology (1847-3466) 3
(2011), 2;
39-54
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
ekstrakcija superkritičnim CO2 ; kinetički modeli ; uljarice
(supercritical CO2 extraction ; kinetic models ; oilseeds)
Sažetak
Ekstrakcija uljarica superkritičnim fluidima u posljednjih nekoliko desetljeća nailazi na sve veće zanimanje u pogledu njene moguće komercijalne primjene. Razlog tome su brojne prednosti superkritične ekstrakcije, u odnosu na klasične ekstrakcijske postupke pomoću organskih otapala, kao i činjenicu da CO2, kao otapalo, ima oznaku GRAS te se smatra potpuno sigurnim za primjenu u proizvodnji i preradi hrane. Superkritična ekstrakcija, na industrijskoj razini, trenutno je usmjerena na dekofeinizaciju kave i čaja, ekstrakciju hmelja, proizvodnju sezamovog ulja te ekstrakciju pojedinih naftnih derivata. Za moguću industrijsku primjenu, ekstrakcije uljarica superkritičnim fluidima, od iznimne je važnosti ispitati primjenjivost odgovarajućih matematičkih modela koji omogućuju prijenos rezultata istraživanja iz laboratorijskog u industrijsko mjerilo. U radu je dan pregled značajnijih matematičkih modela objavljenih u literaturi, koji se koriste za opisivanje kinetike ekstrakcije superkritičnim fluidima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts