Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 565521

Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad


Jokić, Stela; Nagy, Bence; Velić, Darko; Bucić- Kojić, Ana; Bilić, Mate
Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad // Croatian journal of food science and technology, 3 (2011), 2; 39-54 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 565521 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad
(Kinetic models for supercritical CO2 extraction of oilseeds - a review)

Autori
Jokić, Stela ; Nagy, Bence ; Velić, Darko ; Bucić- Kojić, Ana ; Bilić, Mate

Izvornik
Croatian journal of food science and technology (1847-3466) 3 (2011), 2; 39-54

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
ekstrakcija superkritičnim CO2 ; kinetički modeli ; uljarice
(supercritical CO2 extraction ; kinetic models ; oilseeds)

Sažetak
Ekstrakcija uljarica superkritičnim fluidima u posljednjih nekoliko desetljeća nailazi na sve veće zanimanje u pogledu njene moguće komercijalne primjene. Razlog tome su brojne prednosti superkritične ekstrakcije, u odnosu na klasične ekstrakcijske postupke pomoću organskih otapala, kao i činjenicu da CO2, kao otapalo, ima oznaku GRAS te se smatra potpuno sigurnim za primjenu u proizvodnji i preradi hrane. Superkritična ekstrakcija, na industrijskoj razini, trenutno je usmjerena na dekofeinizaciju kave i čaja, ekstrakciju hmelja, proizvodnju sezamovog ulja te ekstrakciju pojedinih naftnih derivata. Za moguću industrijsku primjenu, ekstrakcije uljarica superkritičnim fluidima, od iznimne je važnosti ispitati primjenjivost odgovarajućih matematičkih modela koji omogućuju prijenos rezultata istraživanja iz laboratorijskog u industrijsko mjerilo. U radu je dan pregled značajnijih matematičkih modela objavljenih u literaturi, koji se koriste za opisivanje kinetike ekstrakcije superkritičnim fluidima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Darko Velić (autor)

Avatar Url Stela Jokić (autor)

Avatar Url Mate Bilić (autor)

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jokić, Stela; Nagy, Bence; Velić, Darko; Bucić- Kojić, Ana; Bilić, Mate
Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad // Croatian journal of food science and technology, 3 (2011), 2; 39-54 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
Jokić, S., Nagy, B., Velić, D., Bucić- Kojić, A. & Bilić, M. (2011) Kinetički modeli za ekstrakciju uljarica superkritičnim CO2 - pregledni rad. Croatian journal of food science and technology, 3 (2), 39-54.
@article{article, author = {Joki\'{c}, Stela and Nagy, Bence and Veli\'{c}, Darko and Buci\'{c}- Koji\'{c}, Ana and Bili\'{c}, Mate}, year = {2011}, pages = {39-54}, keywords = {ekstrakcija superkriti\v{c}nim CO2, kineti\v{c}ki modeli, uljarice}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {3}, number = {2}, issn = {1847-3466}, title = {Kineti\v{c}ki modeli za ekstrakciju uljarica superkriti\v{c}nim CO2 - pregledni rad}, keyword = {ekstrakcija superkriti\v{c}nim CO2, kineti\v{c}ki modeli, uljarice} }
@article{article, author = {Joki\'{c}, Stela and Nagy, Bence and Veli\'{c}, Darko and Buci\'{c}- Koji\'{c}, Ana and Bili\'{c}, Mate}, year = {2011}, pages = {39-54}, keywords = {supercritical CO2 extraction, kinetic models, oilseeds}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {3}, number = {2}, issn = {1847-3466}, title = {Kinetic models for supercritical CO2 extraction of oilseeds - a review}, keyword = {supercritical CO2 extraction, kinetic models, oilseeds} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font